Naslovnica Svijet Uoči referenduma čak i biskupi podijeljeni oko pitanja istospolnog braka

Uoči referenduma čak i biskupi podijeljeni oko pitanja istospolnog braka

814
0

Nakon izjava nekoliko australskih biskupa, koji su vjernicima ponovno potvrdili crkveno učenje uoči nadolazećeg referenduma o istospolnom braku, dva su biskupa odlučila ‘iskočiti iz zbora’, a jedan od njih je izjavio kako je to “odluka koju svaka osoba slobodno sama donosi“.

Biskup Vincent Long Van Nguyen (slika gore), kojeg je papa Franjo imenovao za biskupa Parramatta, također je rekao da, kao i s legalizacijom razvoda, to ne mijenja zakone Crkve, te da bez obzira na ishod referenduma o istospolnom braku, on neće promijeniti nauk Crkve.

Long je pozvao vjernike da iskoriste svoju odgovornost te da se uključe u ovo “razlučivanje zajednice”, rekavši da ovo nije jednostavno pitanje na koje se može odgovoriti sa da ili ne.

“Ovo bi trebala biti prilika da svjedočimo našu duboku predanost idealu kršćanskog braka”, rekao je. “Ali, to bi također trebala biti prilika da osluškujemo ono što nam Duh govori kroz znakove vremena.”

Za mnoge katolike, piše Long dalje u svom pismu, pitanje istospolnog braka nije “samo teorijsko, već duboko osobno pitanje”, bilo zbog toga što oni sami doživljavaju istospolnu privlačnost, ili pak njihovi prijatelji ili rođaci.

“U takvim su slučajevima rastrgani između ljubavi prema Crkvi i svoje ljubavi prema djetetu, unuku, bratu, sestri, rođaku, prijatelju ili susjedu koji osjećaju istospolnu privlačnost”, napisao je.

Biskup Bill Wright, iz Maitland-Newcastle, ima sličan stav, rekavši da se može argumentirati u korist “općeg dobra” te da se “u našem pluralističkom društvu, može više učiniti za zajednički mir i sklad ako homoseksualci dobiju mjesto u prepoznatljivim strukturama umjesto da ih se isključi”.

Prema Wrightu, anomalija je društva – u kojem su odnosi istog spola pravno regulirani i homoseksualni parovi mogu usvojiti i odgajati djecu – što sama veza nema jasan pravni status.

O tempora, o mores!

Izvor