Naslovnica Crkva Kome je usitinu stalo do dobrobiti homoseksualnih osoba?

Kome je usitinu stalo do dobrobiti homoseksualnih osoba?

2000
0

Urednik utjecajnog isusovačkog časopisa America, a nedavno i novoimenovani savjetnik Vatikanskog odjela za komunikacije, otac James Martin SJ, ustvrdio je u razgovoru za talijanski list La Repubblica, da je “homofobija” danas “jedan od glavnih grijeha Crkva”. Po njemu, prispodoba o Zakeju (Lk 19,1-10) pokazuje kako bi Krist prihvatio homoseksualce. Martin ipak izostavlja, namjerno ili ne, činjenicu da Zakej obećaje radikalno obraćenje.

Za oca Martina, homoseksualci su sada “najmarginaliziranija skupina u Katoličkoj Crkvi”. Čak je ustvrdio da je Crkva ponekad poput tvrđave osmišljene da ih odbije. A svojim kritičarima p. Martin je nedavno odgovorio kako su neki sveci vjerojatno gay. “Određeni postotak čovječanstva su homoseksualci, pa su to vjerojatno bili i neki sveci. Možda ćete se iznenaditi kada dođete u nebo i tamo vas dočekaju LGBT muškarci i žene”. Te nastavlja kako bi- učenje Katekizma o homoseksualnosti trebalo ‘osvježiti’.

Martinove komentare o homoseksualnosti njegovi nadređeni uglavnom zanemaruju, odnosno čini to Crkva općenito u Sjedinjenim Američkim Državama, da ne spominjemo Svetu Stolicu koja mu je ponudila novi posao.

Zato se i ovom prilikom – za obranu crkvenog učenja – treba okrenuti Africi.

U ovom slučaju, kardinal Wilfrid Napieri iz Južne Afrike naglo je reagirao na Martinov istup na svom twitter računu.

Sugerira li to James Martin da promijenimo Sveto Pismo općenito, osobito Pavlovu teologiju i pisma? Povratak na reformaciju !???

Međutim, to što otac Martin slobodno objavljuje svoje heterodoksne komentare ne bi nas trebalo previše iznenaditi. Mnogi prelati u Zapadnom svijetu vjerojatno se s njim slažu. Na primjer, malteški nadbiskup Charles Scicluna je dao potporu homoseksualnoj skupini u svojoj biskupiji, koja je nedavno postavila zastavu duginih boja na oltar u katoličkoj crkvi za vrijeme molitvenog bdjenja, kao znak borbe protiv “homofobije” (naslovna slika).

Nadbiskup Scicluna prošle godine je čak izjavio– “Mislim da trebamo podržavati zakonodavstvo koje istospolnim partnerima pruža zaštitu njihovog dostojanstva i socijalnu zaštitu“.

Ipak, istinska poruka ljudima koji su potonuli u grijeh bluda bila bi otvoreno im govoriti što je Gospa u Fatimi rekla troje djece 1917. godine, naime, da više duša ide u pakao zbog grijeha tijela nego iz bilo kojeg drugog razloga.