Naslovnica Crkva Uska vrata i višak kilograma

Uska vrata i višak kilograma

591
0

Isus je rekao kako će lakše deva kroz ušice iglene nego bogataš u kraljevstvo Božje. Ali budući da se mnogi ne smatraju kao bogataši onda se tješe kako se ovo na njih ne odnosi…

Međutim, to je zamka. Naime, bogataš je svaki onaj čovjek koji se osjeća presiguran u sebe, u ono što čini, što ima. Ako ćemo jasnije i direktnije: svatko od nas se voli hvaliti, praviti velikim vjernikom, svatko voli čuti potvrdu svojih teza, a ne volimo baš čuti kritiku ili upozorenje.

Kad sam jednom bio u blagoslovu obitelji uočio sam u jednom stanu, na samom ulazu, nekoliko figura Bude, a kad sam se okrenuo lijevo i desno vidio sam piramide i neke druge sumnjive mi stvari.

Svašta, svašta je tu bilo, ali nigdje križa. „Zašto to sve držite u stanu?“; upitao sam. „Nikad se ne zna velečasni. Govore nam da smo u modernom vremenu i da trebamo biti tolerantni. Vjerujem da ćete se i vi složiti sa mnom, dragi moj velečasni.“

„Tek ću biti vaš dragi velečasni kad to sve maknete. I tek ću tada moći blagosloviti vaš stan.“, rekao sam. „Onda pope izađi iz mog stana, a ovo je moj posjed i nitko mi ga neće dirati.“, rekao mi je sada u posve drugom tonu i izdanju. Neki jednostavno ne odstupaju od svoga ni za milimetar…

Jedan svećenik, koji je dugo godina ispovijedao u zatvoru, rekao mi je kako nigdje nije susreo toliko „nedužnih“ ljudi kao ondje. Naime, velik broj njih je tvrdio kako su oni zapravo nevini, te ako su ono nešto i učinili, a to je zato što su ih drugi naveli na to.

Gledao sam vijesti o najdebljem čovjeku na svijetu koji je imao preko petsto kilograma, pa kad mu je jednom pozlilo nisu ga mogli iznijeti na vrata nego su morali upotrijebiti dizalicu da bi ga iznijeli kroz prozor…

Neki koji su toliko sigurni u sebe i svoju pravednost zapravo su toliko duhovno oteščali, postali su toliko duhovno tromi i debeli da više ne mogu izaći iz okvira vlastitoga stana… POSTALI SU PREDEBELI ZA NEBESKE PODVIGE. Zato im je nemoguće ući na uska vrata koja vode u kraljevstvo Božje.

Bogati mladić iz današnjeg evanđelja očekivao je također od Isusa potvrdu onoga što je on do tada u životu učinio. Samo potvrdu i ništa više od toga nije želio čuti.

On nije bio spreman ni milimetra odstupiti od onoga što je imao u svojoj glavi. Zato je ostao u svom oteščalom stanju, iako se iz njegove reakcije vidjelo da nije sretan sa svojim životom…

Pitanje za svakoga od nas danas glasi: ŠTO SI SPREMAN UČINITI DA DOBIJEŠ KRALJEVSTVO BOŽJE? Čega si se spreman odreći? Jesi li spreman prodati sve ono što priječi tvoj put za Isusom?

KOLIKA JE TVOJA SPREMNOST?

Jedan je svećenik govoreći o spasenju zatražio od vjernika u crkvi da ustanu svi oni koji se žele spasiti i ući u Božje kraljevstvo. Naravno, vrlo brzo svi su stajali na nogama.

Nakon toga je zatražio da ostanu stajati svi oni koji žele u pakao. Vrlo brzo svi su posjedali osim župnikova sakristana koji je ostao stajati sa strane.

Svećenik ga je pogledao u čudu, te ga zapitao: „Mate, pa zar ti želiš završiti u paklu?!“„Naravno da ne želim velečasni, ali jer ste samo vi ostali na nogama ne želim vas pustiti samoga onamo. Gdje ide moj velečasni idem i ja s njim.“, odgovorio je odlučno Mate.

Kolika je tvoja spremnost?

Koliko želiš ono što želiš i kolika je tvoja spremnost da dobiješ ono što želiš? Što si spreman učiniti da dobiješ ono što želiš po tome se vidi kolika je tvoja ljubav prema tome i koliko je tvoja želja iskrena.

Ne možeš ovce i novce!

POGLEDA GA, ZAVOLJE GA…

Tvoja spremnost — biti voljen njegovim očima — kolika je?

Predoči ovo:

ON te gleda – susretni se s njegovim pogledom — jesi li spreman na ljubav kojom te gleda – što si spreman učiniti za tu ljubav?

Za potpunu radost ne valja stati na pola puta, i stvari činiti samo zbog vanjskog dojma.

Jesi li spreman učiniti onaj presudni korak koji će osloboditi dotok ljubavi u tvoje srce?

Pogleda ga, zavolje ga.

Za puninu još ti jedno nedostaje: iskoračiti iz nepokretnosti svojih strahovanja, i poći prema pruženom Božjem srcu…

Kolika je tvoja spremnost za onaj korak koji kida pupčanu vrpcu i oslobađa za novu dimenziju.

Sa stranice dominikanci.hr