Naslovnica Crkva I uskraćivanje pričesti je milosrđe

I uskraćivanje pričesti je milosrđe

1133
0

Nakon što je čelnik pontifikalnog vijeća za obitelj, nadbiskup Vincenzo Paglia, utvrdio kako na status vjernika koji su razvedeni i ponovno vjenčani „treba gledati s milosrdnom okom“, oglasio se i engleski biskup Filip Egan o ovoj temi. Na Bitno.net-u se također može naći dirljivo svjedočanstvo na temu milosrđa i uskraćivanja pričesti.

Kada ljudi nisu u zajedništvu s Katoličkom Crkvom u takvim stvarima kao što su vrijednost života nerođenog djeteta, ili također učenje Crkve o braku i obiteljskom životu – ili su glasovali u korist istospolnih brakova- onda takvi ne bi trebali primati pričest.“- rekao je biskup Filip Egan u intervjuu za LifeSiteNews.

Biskup Egan je objasnio kako uskraćivanje pričesti nije kaznena mjera već “uvijek čin milosrđa“. To je učinjeno, rekao je, “u nadi i molitvi da ta osoba može biti privučena natrag u puno zajedništvo s Crkvom.”

Nitko nije prisiljen biti katolik. Mi smo pozvani po Kristu i On nas je izabrao, odgovor je slobodan izbor. Mi živimo u Božjoj riječi. To nije moja istina, nego njegova- Božja istina”, rekao je biskup.

Nadam se da će u tom slučaju osoba biti potaknuta tražiti zajedništvo s Gospodinom, s istinom i reći: Žao mi je, izgubio sam se.

Za biskupa, međutim, dužnost svjedočenja istine o ljubavi nije opcija, unatoč progonima koji mogu doći u sekularnom svijetu. Kršćani, kaže on, “će neizbježno doći u sukob” sa sekulariziranom kulturom.

Ne smijemo ići u potragu za bitkom, “ali ćemo, kao kršćani, morati trpjeti, i morat ćemo krenuti prema križu”– rekao je on.

Od mučenika u doba reformacije, kako je rekao, “možemo uzeti utjehu i ohrabrenje.” Osim toga, dodao je: “odnos s Kristom je osnova po kojoj smo doista ujedinjeni u Kristovom srcu. … S razboritošću, mudrošću, moleći za vodstvo Duha Svetoga, podupirimo jedni druge u tome i u našim patnjama.