Naslovnica Crkva Ušutkuje li engleski kardinal svoje svećenike?

Ušutkuje li engleski kardinal svoje svećenike?

2353
0

Jučer smo na Bitno.net-u mogli pročitati vijest o otvorenom pismu koje je potpisalo 500 svećenika Engleske i Walesa, a u kojem se od sudionika skorašnje Sinode o obitelji traži jasno i odlučno promicanje crkvenog nauka o braku. Da podsjetimo, u pismu stoji:

Kao katolički svećenici želimo potvrditi svoju nepokolebljivu vjernost tradicionalnom nauku o braku i istinskom značenju ljudske spolnosti, utemeljenima na Riječi Božjoj i dvotisućljetnom nauku Učiteljstva Crkve“.

Na ovu inicijativu ih je potaknula “pomutnja oko katoličkog moralnog nauka“ nastala tijekom prošlogodišnje Izvanredne sinode biskupa. Iako svjesni evanđeoskih zahtjeva pred kojima mnogi vjernici sve sekulariziranijeg zapadnog svijeta, nažalost, često posustaju, potpisnici pisma ipak naglašavaju kako crkveni nauk i praksa glede primanja sakramenata moraju ostati čvrsto i neodvojivo povezani i usklađeni.

Potičemo sve sudionike listopadske Sinode da jasno i odlučno proglase nepromjenjivi moralni nauk Crkve, kako bi zabune nestale, a vjera bila potvrđena.

Prema pisanju Catholic Heralda, neki od potpisanih svećenika izjavili su kako su od strane starijih klerika dolazili pritisci i blaži oblici zastrašivanja, a sve kako bi se odustalo od potpisivanja spomenute izjave.

Otvoreno pismo engleskih i velških svećenika pojavilo se tjedan dana nakon što je 430 njemačkih redovničkih poglavara objavilo šokantnu deklaraciju uoči nadolazeće Sinode o obitelji u kojoj traže promjenu moralnog nauka Crkve glede pričešćivanja rastavljenih i civilno vjenčanih, te blagoslivljanje gay partnerstava.

Nije dugo trebalo čekati odgovor na ovu inicijativu od strane engleskog kardinala Vincent Nicholsa koji je, prema Catholic Heraldu, izjavio kako svećenici ne bi trebali preko medija raspravljati o pitanjima vezanim uz listopadsku Sinodu o obitelji.

Izgleda kako je i kardinal uvidio potrebu da se njegovo priopćenje objavi u medijima, pa prenosimo:

Od svakog svećenika Engleske i Walesa je zatraženo da razmatra o raspravama na sinodi. Po mojem saznanju ovo je poduzeto u svakoj biskupiji, te su za to uspostavljeni odgovarajući kanali komunikacije“.
Pastoralno iskustvo i briga svih svećenika o tim stvarima su od velike važnosti i doista pozdravljeni od biskupa. Papa Franjo je zatražio razdoblje duhovnog razlučivanja. Nije dobro da se ovaj dijalog, između svećenika i njegova biskupa, provodi putem tiska.

Po svemu sudeći, kardinal Nichols baš i ne dijeli mišljenje svojih svećenika.

Uoči prošlogodišnje Sinode Nichols je izjavio (za medije) da je Crkva zaboravila kako oprostiti te da se mora suočiti s činjenicom da se privatni životi vjernika ne poklapa s njihovom “idealiziranom vizijom” obiteljskog života.
Nichols je tada dodao kako je nužno kreirati “kulturu milosrđa” kada se pristupa pitanjima kao što su pričest za razvedene i ponovno vjenčane vjernike (bez obzira na njihovo ozbiljno grješno stanje). Prema Nicholsu, sinoda bi mogla označiti veliki ‘novi smjer’ za 1,2 milijarde katolika diljem svijeta, te će radi mogućnosti rješavanja nekih pitanja u Crkvi biti potrebno “radikalno preispitivanje” nekih središnjih doktrina.