Naslovnica Društvo Utjecaj socijalizma na poštenje

Utjecaj socijalizma na poštenje

1200
0

Jedna stara šala iz Sovjetskog saveza glasi: „U kapitalizmu čovjek iskorištava čovjeka. A u komunizmu je upravo suprotno.” U stvari nova istraživanja pokazuju kako Sovjetski sustav nije bio inspiracija samo za sarkazam, nego i za varanje: čini se kako je u Istočnoj Njemačkoj, u najmanju ruku, komunizam usadio i popustljiv moral. Barem prema zanimljivim rezultatima jednog eksperimenta objavljenog ovog tjedna u Business Insideru:

Lars Hornuf sa Sveučilišta u Münchenu i Dan Ariely, Ximena García Rada i Heather Mann sa Sveučilišta Duke u Americi, sproveli su prošle godine eksperiment kako bi testirali spremnosti Nijemaca za laganje u osobnu korist. Oko 250 Berlinčana je nasumično odabrano kako bi sudjelovalo u igri gdje se moglo osvojiti i do 6 eura.

Igra je vrlo jednostavna. Svaki sudionik je trebao baciti kockice 40 puta i zapisati rezultat svakog bacanja na komadić papira. Veći ukupni rezultat je značio i veću zaradu. Prije svakog bacanja, igrači su morali zapisati broj koji je bio na gornjoj ili donjoj strani kockice. Međutim, nisu morali nikome reći koju su stranu odabrali, pa je bilo lako varati sa rezultatom.

Očekivalo bi se da iskreni sudionici dobiju jedinice, dvojke i trojke, u istom omjeru kao i četvorke, petice i šestice. No, to nije se dogodilo; rezultat je bio sumnjivo visok postotak velikih brojeva, što sugerira da su mnogi igrači varali.

Nakon završetka igre, igrači su morali ispuniti dodatni obrazac gdje su upitani za njihovu dob i područje Njemačke u kojem su živjeli, kao i vremensko razdoblje. Autori su otkrili da, u prosjeku, oni koji su imali istočnonjemačke korijene varali su dvostruko više od onih koji su odrasli u Zapadnoj Njemačkoj u kapitalizmu.
Također se proučavalo koliko su vremena ljudi proveli u Istočnoj Njemačkoj prije pada Berlinskog zida. Što su sudionici bili više izloženi socijalizmu, veća je bila vjerojatnost da će bacati visoke brojeve!

Studija možde ne otkriva ništa o prirodi veze između socijalizma i nepoštenja. Možda je uzrok i relativno siromaštvo istočnih Nijemaca, na primjer. Ali sve u svemu, kada je pitanju etika, kapitalistički odgoj čini se prihvatljiviji nego socijalistički.