Naslovnica Crkva Utjecajni nadbiskup za L’Osservatore Romano tvrdi da je papa ipak otvorio put...

Utjecajni nadbiskup za L’Osservatore Romano tvrdi da je papa ipak otvorio put oženjenim svećenicima

840
0

Argentinski nadbiskup blizak papi Franji, kojeg mnogi smatraju glavnim piscem nacrta Amoris Laetitia, kontroverzne pobudnice iz 2016. godine, tvrdi da je papa ipak otvorio put oženjenim svećenicima u svojoj novoj pobudnici o Amazoniji.

Slikovni rezultat za Manuel Fernández pope francis amazonia

Nadbiskup Manuel Fernández objavio je članak u vatikanskim novinama L’Osservatore Romano, što njegovom promišljanju zasigurno daje kredibilitet, a članak navodno nudi ključ za tumačenje nove papinske pobudnice Querida Amazonia. U svom tekstu, prelat koji je usko surađivao s papom Franjom još prije njegovog imenovanja za papu, iznosi nekoliko točaka prema kojima bi trebalo tumačiti dokument:

1. Querida Amazonia je “komplementarni” tekst završnog dokumenta Amazonske sinode, “bez njegovog poricanje”, što je “sinodalna novost”;
2. Pitanje oženjenih svećenika i „drugi prijedlozi“ sinode nisu „skinuti s dnevnog reda“, nego će se naprotiv, ponovo pojaviti s obzirom na novi „amazonski obred“ koji treba razviti;
3. U dokumentu je ključno što papa Franjo želi da laici “preuzmu upravljanje nad Crkvom u Amazoniji”, tako da ti isti laici predvode zajednice;
4. Papa Franjo razvio je novo razumijevanje svećeništva kao “izvora milosti”, a ne “izvora moći”, pa se laicima može pružiti više moći;
5. Papa Franjo inzistira na “inkulturaciji” koja “također podrazumijeva veću slobodu i smjelost među lokalnim akterima”, i u pogledu liturgije

Papa Franjo, prema Fernándezu, želi “stvoriti” izrazito laičku “Amazonsku crkvu”, a to zahtijeva “da se laicima ‘povjeri autoritet'”(br. 94).

Nadbiskup Fernández ističe da papa Franjo predviđa novo razumijevanje odnosa svećenika i vlasti u Crkvi, kao i toga koje sakramente „isključivo“ treba dijeliti svećenik. Kako piše u vlastitom komentaru na svojoj biskupijskoj internetskoj stranici, Fernández kaže da se “radi o davanju veće ovlasti laicima i u svakom slučaju treba ih pratiti kako bi oni mogli preuzeti upravljanje Crkvom u Amazoniji.”

Nadbiskup Fernández smatra kako rasprave o ređenju viri probati (oženjenih, moralno dokazanih muškaraca) i “drugim prijedlozima” (on izričito ne spominje ženski đakonat) nisu skinute s dnevnog reda. U članku za L’Osservatore Romano ističe: “Neki su tvrdili da je Franjo “zatvorio vrata” mogućnosti ređenja nekih oženjenih muškaraca, te da je isključio i druge prijedloge sinode. No istina je da Franjo nije zatvorio ili otvorio vrata na ovu temu, samo je izbjegao brza rješenja.”

Prema tome, kaže ovaj papin povjerenik, papa Franjo je samo odgodio ovu raspravu, a ne zatvorio.

Ovdje argentinski prelat objašnjava da Papa nije zamijenio Završni dokument Amazonske Sinode: „Ne treba zaboraviti da u uvodu svoje pobudnice on [Franjo] piše: „Neću ovdje iznositi sva pitanja obilno postavljena u zaključnom dokumentu ‘(br. 2). Dakle, ako u Queridi Amazoniji ne spominje točku, to nije zato što isključuje njen daljnji razvoj, već zato što očito nije želio ponoviti stavke iz Završnog dokumenta, do te mjere da ih je izbjegao spominjati. Franjo jasno kaže: “Ne namjeravam ih zamijeniti niti ponoviti”(n. 2).”

Fernández zaključuje: “Ako ih ne mijenja, onda ih ni ne negira.” Također naglašava da papa traži da se konačni dokument “primijeni”. Primjena, objašnjava prelat, za neke će biti „jednostavnija“, dok će „za druge biti mnogo sporija i složenija“. Fernández ističe da je ovo “novi postupak” kojim se ovom papinskim pobudnicom nudi “komplementarni” tekst Završnog dokumenta. Kako piše u svom osobnom komentaru: “Prvi put apostolska pobudnica ne želi biti interpretacija Završnog sinodalnog dokumenta ili ograničenje njegovog sadržaja, niti službeni tekst koji ostavlja iza sebe ono što je Sinoda zaključila.” Umjesto toga zahtijeva “primjenu” Završnog dokumenta. Komentira Fernández: “Ovo je velika sinodalna novost koja je nažalost prošla nezapaženo.”

Ako bismo uzeli Fernándezove riječi – kako ih sada predstavlja sam Vatikan u svojem službenom listu – kao neizravne riječi pape Franje – možda također usmjerene na smirivanje frakcije disidenata u Katoličkoj Crkvi – poruka je: samo će trebati još malo vremena.

U intervjuu iz 2015. Fernández je rekao da “Papa djeluje sporo jer želi biti siguran da će promjene imati veliki utjecaj. Sporost je potrebna kako bi se osigurala učinkovita promjena. On zna da neki gaje nadu kako će sljedeći papa sve vratiti na staro, pa ako krene polako, teže će im biti vratiti stvari natrag …. Morate shvatiti da je on usmjeren na reforme koje će biti nepovratne.”

Izvor

Slikovni rezultat za Kardinal Oswald Gracias

Kardinal Oswald Gracias, član Papinog vijeća kardinala i predsjednik Indijske biskupske konferencije također je u nedavnom intervjuu tvrdio da je put do oženjenih svećenika još uvijek “otvoren”.

Za njega je “vrlo pametno” što je Franjo odobrio završni dokument Sinode: “Stoga konačni dokument ostaje valjana referentna točka.”

Kardinal naglašava da je Papa bio pod mnogim “pritiscima” i da postoje “ljudi koji ne žele nikakvu promjenu”, dok istovremeno drugi “žele promjene preko noći”.

“Mora ih sve nositi sa sobom”, objašnjava Gracias, također zbog činjenice da papa traži “sinodalnost”, pa “zbog toga idemo sporije nego što bismo htjeli. “

Izvor