Naslovnica Uz jutarnju kavu Uz jutarnju kavu …

Uz jutarnju kavu …

643
0

– „Odakle dolazi napast? Kako djeluje u nama?“ Apostol tvrdi da ne dolazi od Boga, nego od naših požuda, od naših unutarnjih slabosti; posljedica su istočnoga grijeha: napasti odatle dolaze, dolaze iz požuda. Zanimljivo je to da napast ima tri obilježja: raste, zarazna je i opravdava se. Raste: mirno započinje i postupno buja… Isus je to rekao govoreći o prispodobi žita i kukolja: žito je raslo, ali i kukolj koji je posijao neprijatelj. Napast raste… A ako je netko ne zaustavi, onda potpuno obuzima – istaknuo je Papa.

– Svećenik je netko tko iz dana u dan želi slušati Isusa, čak i kad to uključuje žrtvu i netko kome je Očeva želja svakodnevna hrana. Kao svećenici ne smijemo zaboraviti „biti s Isusom“ kako bi nastavili poslanje među ljudima. Zato moramo „biti svećenici“, a ne „raditi kao svećenici“, inače ćemo se raspršiti u štetnom aktivizmu – izjavio je mons. Stella.

– Župnici su u nekim europskim župama odredili jedan dan za druženje s onima koji imaju primjedbe na račun Crkve, primarno vezano za lokalnu situaciju.

Kako Bešker zna pisati besmislice ne samo o Crkvi – Inoslav Bešker, novinar i dopisnik sa adresom u Rimu, pomahnitao je na Boškovićev podsjetnik o neodrživosti matematičke računice koja se nalazi u osnovi mirovinskog sustava baziranog na međugeneracijskoj solidarnosti.

– Pomislilo bi se da čovjek može puno naučiti čitajući gospodarske programe političkih stranka sa različitih strana političkog spektra. Međutim, ispostavlja se da se iz svega toga može naučiti samo jedno, a to je da sve one zastupaju jedan te isti gospodarski model i to ni više ni manje nego plansku ekonomiju poznatiju kao socijalizam.

– A u Mađarskom parlamentu su bacili zastavu Europske Unije, bez prevelike drame, kroz prozor.