Naslovnica Crkva Vatikan izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma

Vatikan izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma

1067
0

Poštanski ured Vatikana je (ipak) izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma 31. listopada 1517. – datum kada je Luther zakucao svojih 95 teza na vrata katedrale u Wittenbergu.

“Pet stoljeća protestantske reformacije”– može se pročitati na vrhu poštanske marke od 1 eura, koju je 31. listopada ove godine predstavio Filatelistički ured Svete Stolice. Službeno priopćenje opisuje marku ovako:

Ona prikazuje Isusa raspetoga, a u pozadini je zlatni i bezvremeni pogled na grad Wittenberg. U položaju pokore, na koljenima, s lijeve i desne strane od križa, Martin Luther drži Bibliju, izvor i temelj svoje doktrine, dok Philip Melanchthon, teolog i prijatelj Martina Luthera, jedan od najvažnijih protagonista Reformacije, drži u ruci Augsburšku konfesiju, Confessio Augustuana, prvu službenu izjavu načela protestantizma koje je sam napisao.

Augsburška konfesija je ispovijest vjere koju su reformatorski knezovi i gradovi predali Karlu V. na saboru u Augsburgu 1530. Njome se željelo pokazati da reformacija želi istrijebiti zloporabe u Crkvi, a poslužila je kao dogmatska osnova Lutherove crkve na saboru u Augsburgu 1555. i pri zaključivanju Westfalskog mira 1648.

Zamjena Gospe i Sv. Ivana u podnožju križa s dvojicom heretika, Lutherom i Melanchthonov je blasfemično djelo koje nijedan kardinal ili biskup nije otvoreno osudio.

Značaj ove slike objašnjava se zajedničkom izjavom Svjetske luteranske federacije i Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, objavljene istog dana kad i poštanska marka. Izjava upućuje na pozitivan ishod dijaloga između katolika i luterana, potvrđujući “novo razumijevanje onih događaja iz XVI. stoljeća koja su dovela do našeg razdvajanja” i potvrđuje kako su obje strane “vrlo zahvalne za teološke i duhovne darove primljene kroz Reformaciju”.

Izvor