Naslovnica Crkva Vatikan: “Svi biskupi trebaju pripremiti vjernike na prihvaćanje posinodalnog pisma”

Vatikan: “Svi biskupi trebaju pripremiti vjernike na prihvaćanje posinodalnog pisma”

2412
0

Papina post-sinodska apostolska pobudnica bit će objavljena 8. travnja. U 11 sati i 30 minuta u Tiskovnom uredu Svete Stolice održat će se konferencija na kojoj će biti predstavljen novi dokument, naslovljen “Amoris laetitia”, o ljubavi u obitelji.

Na tiskovnoj konferenciji će govoriti kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik sinode, kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup, te bračni par i sveučilišni profesori Francesco Miano i Giuseppina De Simone in Miano.

Dok je izbor Baldiseria kao organizatora sinode posve očekivan, mnogi analitičari vatikanskih zbivanja u imenovanju kardinala Schönborna vide potez kojim se da naslutiti da će papa Franjo stati na stranu progresivne struje vezano uz neka sporna pitanja koja se tiču obiteljskog života. Izvor

Prema La Croix-u, dnevnom listu Francuske biskupske konferencije, svi biskupi svijeta su primili putem e-maila zahtjev od Papinskog vijeća za obitelj, da vjernike i javnost pripreme na usvajanje posinodalnog pisma pape Franje o braku i obitelji.

Poruka je poslana u ime kurijskog nadbiskupa Vincenzo Pagliae, predsjednika Papinskog vijeća za obitelj. Zatražio je od svih biskupa da sazovu konferenciju za tisak – ako je moguće svugdje u isto vrijeme, naime, istodobno s konferencijom za novinare u Rimu – i da predstave posinodalno pismo pape Franje o obitelji.

Pismo je rezultat dvostruke Sinode o braku i obitelji, koja je održana u 2014. i 2015. godini i zamijenit će apostolsku pobudnicu Familiaris Consortio (1981.) Ivana Pavla II. Tijekom dvostruke sinode u Vatikanu, došlo je do intenzivnih sukoba između onih članova Sinode, koji su branili sakrament braka i crkveni moralni nauk i onih koji su pripadali manjini predvođenom kardinalom Walter Kasperom, a koju je podržavao i papa Franjo, koji žele provesti promjenu u nauku Crkve kroz promjenu prakse.

“Kasperijanci” zahtijevaju de facto priznavanje razvoda i homoseksualnosti. Nadbiskup Kurije Vincenzo Paglia, član zajednice Sant’Egidio, stoji na strani “Kasperijanaca”.

U zahtjevu biskupima Paglia traži, da posinodalno pismo na preporučenoj konferenciji za novinare predstavi “stručnjak za pastoral obitelji”, na primjer „jedan teolog ili jedan par”, koji su sposobni govoriti pred “velikom publikom”.

Posinodalni dokument navodno sadrži dobrih 200 stranica. Vjerojatnost da će ga čitati široka publika iznimno je mala. Kakav će biti ukupni dojam, ovisiti će u velikoj mjeri o prezentaciji, o istaknutim ključnim riječima i njihovom predstavljanju u medijima.

Izvor:  1, 2,