Naslovnica Politika Vatikanske novine osudile pobjede suverenističkih stranaka

Vatikanske novine osudile pobjede suverenističkih stranaka

1113
0

Pokret za suverenost, koji je postigao tako izvanredne rezultate na europskim izborima u nedjelju, neprijatelj je Europe, objavio je vatikanski L’Osservatore Romano.

Andrea Monda, kojeg je papa Franjo osobno imenovao za glavnog urednika vatikanskoga poluslužbenoga dnevnika L’Osservatore Romano u prosincu prošle godine, izjavio je kako je značajna pobjeda Lega Nord (Sjeverna liga za neovisnost) u Italiji posebno zabrinjavajuća.

“Suverenist, kao što sama riječ ukazuje, je onaj koji ne želi nikoga iznad sebe, koji želi biti slobodan od bilo koje druge prisutnosti koju smatra ograničavajućom granicom vlastite slobode”, rekao je Monda. “Iz tog pogrešno shvaćenog osjećaja slobode javljaju se problemi u Europi, kao što su istaknuli izborni rezultati.”

“Suverenost i Europa zapravo su dvije dijametralno suprotne ideje. Europa je unija država, to je biti sa (drugima)”, rekao je.

“Ali to ne smije dovesti do demonizacije, već prije do pokušaja razumijevanja razloga koji su nas doveli do ove očite kontradikcije u Europi s jakim suverenističkim tendencijama”, napisao je.

Glasovanje za suverenitet u nedjelju bilo je “reaktivno”, napominje Monda. To nije glas za nešto, nego “protiv” nečega, vođen strahom.

“Ipak, politika, osobito ako je u svjetlu Evanđelja, uvijek je “za”, uvijek proaktivna, nikad reaktivna ili destruktivna”, rekao je. “Ako je reaktivna to znači da je strah nadvladao. A strah izluđuje ljude i prekida veze (među ljudima).”

“Javna politika se ne može svesti na jamstvo sigurnosti”, istaknuo je Monda u očiglednom osvrtu na nedjeljnog velikog pobjednika, ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija i stranku Lega Nord. Ta stranka, baš kao i ostale stranke suverenista, se u svom izbornom programu zalaže za “jačanje sigurnosti” te za čvrstu borbu protiv ilegalne imigracije i terorizma.

“Uz civilnu vlast koja jamči sigurnost, trebao bi postojati još jedan duhovni autoritet koji građanima nudi značenje postojanja. To je uloga i odgovornost na koju je danas pozvana Katolička Crkva”, zaključio je urednik L’Osservatore Romano.

Izvor