Naslovnica Vatikan Vatikanski dužnosnici u sukobu s pro-life liderima!

Vatikanski dužnosnici u sukobu s pro-life liderima!

1901
0

 

Predsjednica Papinske akademije društvenih znanosti (PASS), koju je papa Franjo imenovao 2014., snažno je kritizirala američke pro-life organizacije nakon što su pokazali zabrinutost zbog prisutnosti dva vodeća zagovaratelja abortusa i kontrole stanovništva u Vatikanu na nedavno održanoj Konferenciji o klimatskim promjenama.

Ja sam imenovana od samoga Pape i odgovoram izravno njemu. Bojim se da to ostavlja vas i vaše ortake na cjedilu“, napisala je Margaret Scotford Archer u svom odgovoru na članak Stefana Gennarinia objavljenom u First Things, u kojem je zatražio objašnjenje od Papinske akademije znanosti (PAS), odnosno od biskupa Marcela Sáncheza Soronda, zašto je Vatikan omogućio platformu Ban Ki-moonu i Jeffrey Sachsu.

Ali odgovor koji je ponudio biskup Sorondo samo je pogoršao situaciju.

Da. Raspravljali smo o tome, ali kao što možete vidjeti, prijedlozi SDG (Ciljevi održivog razvoja) uopće ne spominju pobačaj ili kontrolu stanovništva. Oni govore o pristupu planiranja obitelji i seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima “, rekao je Sorondo.

Pro-life lideri iz cijelog svijeta dokazali su, po ko zna koji put, kako su izrazi poput- “planiranje obitelji“, “seksualno i reproduktivno zdravlje” i “reproduktivna prava‘- eufemizmi za kontracepciju, sterilizaciju, i pobačaj.

Gennarini smatra da odgovor nije bio samo “čudan“, nego se “otvoreno suprotstavlja poziciji koju Sveta Stolica drži već 30-ak godina oko ovih termina zbog njihove povezanosti s pobačajem“.

Stavovi koje Sánchez Sorondo iznosi su posebno zbunjujući u svjetlu suradnje sa Sachsom i Ban Ki-moonom, te posebno zbog pitanja ” klimatskih promjena” i “održivog razvoja”. Kada se logika tih teorija provede do kraja oni se neizbježno sudaraju s naukom Crkve o pobačaju i kontroli stanovništva“, napisao je Gennarini u svojoj kolumni.

Margaret Archer, koja je i sociolog na Sveučilištu u Warwicku, nazvala je Gennariniovu zabrinutost “iskrivljenom” , a odgovor je objavljen na vatikanskoj web stranici endslavery.va.

Priroda vašeg upita povlači za sobom neka vrlo ozbiljna pitanja oko vašega shvaćanja katoličkog socijalnog nauka“, rekla je.

Archer, koja priznaje da je pozvala zagovaratelje abortusa na konferenciju, optužila je Gennarinia kako mu je “jedina briga […] vezana uz ljudsko dostojanstvo ograničena na razdoblje od začeća do živoga rođenja.”

Upitala je: “Zašto ste toliko nezainteresirani za zle prakse poput human traffickinga, što je također uvreda ljudskog dostojanstva i prava na život do kojeg vam je toliko stalo?

Archer je čak optužila Gennarinia za govor “mržnje“, nakon čega se pohvalila kako je njezina “dužnost i privilegija savjetovati Crkvu o pitanjima socijalnog nauka i njegovoj primjeni“.

U jednom trenutku ona pita Gennarinia ima li on “veći moralni standard od pape?”

– “Ili svoju minimalističku verziju Vjerovanja, koji se sastoji od samo jedne stavke: “Vjerujemo u etičku izopačenost pobačaja”‘ smatrate napretkom?

Stephen Phelan, direktor Human Life International-a, rekao je za LifeSiteNews kako Archerini komentari više dolikuju nekoj predstavnici Planned Parenthood-a nego dužnosnici Vatikana.

Iskreno, od glasnogovornika Planned Parenthooda ili predstavnika Ujedinjenih naroda očekujemo promicanje lažne dihotomije između pobačaja i drugih napada na ljudski život poput ropstva, ali kada čujem takav stav od nekoga iz Vatikana onda je stanje doista alarmantno“.

Koristiti socijalni nauk Crkve kao oružje protiv onih koji brane ljudski život zahtijeva ogromnu količinu neznanja, a ovakvim greškama nema mjesta u povjerenstvu koje, čini se, ima svu ovlast Svete Stolice“, nastavio je. “Nadalje, iako su imali nekoliko mogućnosti to učiniti, ovi dužnosnici su odbili priznati činjenicu da njihovi partneri u UN promiču sterilizaciju i uništavanje nerođenih ljudskih života kao moralni imperativ za ublažavanje globalnog zagrijavanja, a čini se kako prihvaćaju argumente UN-a bez dodavanja bilo kakvih jedinstvenih katolički misli u njihovim objavljenim izjavama. Baš je tu potrebno uvesti jedinstvenu katoličku socijalnu i moralnu doktrinu – u izjavama koje brane nevine i siromašne, gdje se osuda kontrole populacije može dovesti u vezu s jasnom obranom svih stvorenja; ali umjesto toga čujemo dihotomije ideološki krajnje ljevice.

Što bi trebali misliti o vatikanskom povjerenstvu u kojem su ovakve vrste izvještaja prihvatljive?” upitao je Phelan. “Ovo mora pokrenuti alarme oko Vatikana jer je u potpunosti izvan linije pape Franje i njegove osude ‘ideološke kolonizacije’ siromašnih zemalja putem kontrole populacije i spolne ideologije – a obje predstavljaju prioritet u UN-u. Netko mora reći Svetom Ocu da njegovi opunomoćenici zazivaju njegovo ime u napadima na one koji brane našu najranjiviju braću i sestre.

Izvor