Naslovnica Vatikan Vatikanski kardinal osuđuje kritike njemačkog „Sinodalnog puta“

Vatikanski kardinal osuđuje kritike njemačkog „Sinodalnog puta“

497
0

Generalni tajnik Biskupske sinode Katoličke crkve govorio je o procesu Sinodalnog puta i osudio je takozvane „kritike“ njemačkog „Sinodalnog puta“.

U intervjuu za njemačku publikaciju „Herder Thema”, kardinal Mario Grech rekao je kako se „ne slaže s metodom koju koriste kritičari” njemačkog sinodalnog procesa.

Generalni tajnik Biskupske sinode dodao je da ne odobrava stil: „Mislim da je bratska korekcija i dijalog vrlo pozitivan. Čemu poticati javnu osudu? To ne pomaže, nego samo dodatno polarizira”.

Grech je isto tako rekao da „ne može reći zašto je došlo do te kritike“ procesa, izvijestio je CNA Deutsch.

Rekao je da pokušava pratiti njemački Sinodalni put. „Ali za mene je jedna stvar pratiti što se objavljuje, a druga je stvar pratiti što se stvarno događa. To je proces“.

„Možda se komunikacija, općenito govoreći, mogla bolje voditi“, rekao je kardinal.

„To bi doprinijelo boljem razumijevanju onoga što se događalo u Njemačkoj”. Ipak, rekao je, ima „povjerenja u Katoličku crkvu u Njemačkoj“ i smatra da „biskupi znaju što rade”.

Rođen u Qali na Malti, mons. Grech je bio zaređen za svećenika 1984., u dobi od 27 godina, za biskupiju Gozo.

Bio je jedan od dvojice malteških autora kontroverznih pastoralnih smjernica vezi „Amoris laetitia“, u kojima je stajalo da rastavljeni i ponovno vjenčani katolici, u određenim slučajevima i „razlučivanja“, mogu primiti pričest.

„Sinodalni put“ nije Sinoda

„Sinodalni put” — Synodaler Weg na njemačkom, koji se ponekad prevodi kao „Sinodalni put” — nije sinoda. Uz to, proces koji je pokrenuo kardinal Reinhard Marx organizira Njemačka biskupska konferencija zajedno sa Središnjim odborom njemačkih katolika (ZdK).

Navedeni cilj je raspravljati o četiri glavne teme: kako se vrši vlast u Crkvi; svećenstvo; uloga žene i spolni moral.

Pišući o „Sinodalnom putu”, papa Franjo upozorio je na nejedinstvo u svome pismu njemačkim katolicima 2019.

Kardinal Walter Kasper, njemački teolog koji se smatra bliskim papi Franji, u lipnju 2022. upozorio je da je njemački proces u opasnosti da „uđe u raskol“ ako ne uvaži prigovore koje iznosi sve veći broj biskupa diljem svijeta.

U travnju je više od sto kardinala i biskupa iz cijelog svijeta objavilo „bratsko otvoreno pismo“ njemačkim biskupima, upozoravajući ih da sveobuhvatne promjene crkvenog nauka koje zagovara Sinodalni put mogu dovesti do raskola.

U ožujku je otvorenim pismom skupina nordijskih biskupa izrazila zabrinutost zbog njemačkog procesa. U veljači je oštro formulirano pismo predsjednika Konferencije katoličkih biskupa Poljske izazvalo ozbiljnu zabrinutost.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Limburga Georg Bätzing, opetovano je odbacio bilo kakvu zabrinutost, izrazivši razočaranje postupcima pape Franje u svibnju 2022.

Nedavno je drugi organizator njemačkog procesa rekao da „Sinodalni put” želi promijeniti nauk Crkve o homoseksualnosti predlažući „promjernu trenutnog nauka katoličkog katekizma”.

Ukazao je na tekst koji nije samo sadržavao stavove o promjeni pogleda na homoseksualnost, već i o masturbaciji, braku, seksualnoj požudi i drugim srodnim temama relevantnim za katolički nauk.

U priopćenju objavljenom u srpnju, Vatikan je ponovio odlomak iz papinog pisma objavljenog 2019., u kojem je Franjo upozorio – na njemačkom – da su pojedine Crkve „odvojene od cjelokupnog crkvenog tijela”, dodajući da bi u takvim slučajevima „one mogle oslabiti i umrijeti“.

Članovi „Sinodalnog puta” sastat će se od 8. do 10. rujna na sada već četvrtoj sinodskoj skupštini u Frankfurtu, izvijestio je CNA Deutsch.

Izvor