Naslovnica Vatikan Vatikansko lobiranje se nastavlja

Vatikansko lobiranje se nastavlja

1095
0

Nakon što je kardinal Walter Kasper istaknuo da održavanje biskupske sinode o obitelji nema svrhe ako se stvari ne mogu mijenjati, visoki vatikanski dužnosnici, sada već svakodnevno, daju izjave u medijima s očitom namjerom lobiranja za promjene u crkvenom učenju o braku, razvodu i primanju sakramenta pričesti.

Tako je jučer u intervju za Vatican Insider čelnik pontifikalnog vijeća za obitelji, nadbiskup Vincenzo Paglia, utvrdio da na status vjernika koji su razvedeni i ponovno vjenčani „treba gledati s milosrdnom okom“. Milosrđe nije slijepo, rekao je nadbiskup, i ono se ne protivi istini, dodajući da je „milosrđe suprema lex“.

A danas je novo izabrani predsjednik njemačke Biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx u propovijedi pred njemačkim biskupima govorio kako se događaj iz Evanđelje o ženi uhvaćenoj u preljubu (Iv 7,53-8,1) treba primijeniti u raspravama o razvodu i ponovnom braku.

Nakon pregleda tekstualne povijesti odlomka i podsjećajući da su neki rigoristi u prvoj Crkvi mislili da se grijeh preljuba ne može oprostiti, kardinal Marx je rekao kako je Isus pokazao pismoznancima i farizejima, koji su željeli da se žena kamenuje, da su oni također grešnici. “Kada samo pomislimo na sve rigorozne kroz povijest Crkve … Svi su grešnici isto kao i žena, svi imaju potrebu oprosta.”

Prelat je dodao kako su Isusov oprost ženi, obnova njezinog dostojanstva pred Bogom, i njegova dosljednost u svim primjerima iskazivanja milosrđa prema grešnicima, važni u raspravi o razvodu i ponovnom braku, a posebno kada se primjenjuje na ispovijed, čija je namjena ponuditi grešnicima oprost i spasi ljude od “Božje kazne” i “društvene smrti.”

Isusov oprost ženi, međutim, nije poziv na laksizam- referenca na Kristove riječi: “Idi, i više ne griješi” – nego je “poziv na novi život“.

Ovaj odlomak je ključan za razumijevanje krivnje i oprosta, zaključio je Marx. “Ako ovo više prakticiramo na pastoralan , duhovan i teološki način, onda bi vrata mogla biti i više otvorena nego što mislimo u ovom trenutku. Amen.”

(izvor : catholicculture.org)

A ja mogu samo dodati: Bože spasi nas pastira koji neke Tvoje riječi prešućuju a druge tumače kako im drago. Amen.