Naslovnica Društvo VERBALNI DELIKT ZA VJERNIKE?

VERBALNI DELIKT ZA VJERNIKE?

562
0

Dok čitam kako je sud u Škotskoj kaznio čovjeka s 62.000 dolara zbog navodno homofobne izjave na svom twitter računu, razmišljam o presedanima koje će ova i bezbroj drugih odluka sudaca i političara imati na slobodno izražavanje naše vjere. Dotični gospodin je kažnjen zato što je nazvao jednu lezbijsku aktivisticu za istospolne brakove „opasnom po djecu“. Iako je moguće i ‘znanstveno’ dokazati da su djeca koja odrastaju u istospolnim brakovima izložena cijelom nizu opasnosti, sud je očito u ovom slučaju odlučio kako je vrijeđanje ove žene bilo toliko grubo da je ovako visoka kazna opravdana.

Ova osuda de facto znači da svaka ozbiljna rasprava oko pitanja istospolnih brakova i njihovog posvajanja djece polako ali sigurno postaje zabranjena. Samo je pitanje dana kada će policiji prijaviti propovijedi nekog svećenika zbog govora mržnje kada tumači vjernicima Pavlova pisma. U stvari, već sami tekstovi izrečeni u javnosti bi mogli biti tumačeni kao kazneno djelo u nekim zemljama.

U Hrvatskoj smo već suočeni s kampanjom koju podupire Vlada, a koja za cilj ima cenzuriranje udžbenika iz vjeronauka. Pred sudom u Zagrebu je i slučaj jednog vlasnika stana koji nije htio, zbog svoje savjesti, iznajmiti stan jednom lezbijskom paru. Zbog korištenja u kolokvijalnom ali tobože uvredljivom kontekstu riječi ‘peder’, jedna cijela tribina na Maksimirskom stadionu je pod istragom. A ovo je tek početak.

Jasno je da naša Vlada simpatizira i surađuje s LGBT udrugama dok je u isto vrijeme neprijateljski raspoložena prema Crkvi. Možemo dakle očekivati nove zakone koji će ići u prilog ‘zaštite’ interesa LGBT zajednice koja se predstavlja kao progonjena manjina. Pod silom zakona građani će, bili oni vjernici ili ne, morati prihvatiti grješno ponašanje s odobravanjem ili će snositi posljedice (kazne). U isto vrijeme će mediji slaviti svaki ‘iskorak’ koja LGBT osobe naprave u društvu. Slaviti će se prvi otvoreni homoseksualac političar, pa onda sportaš, pa razni direktori itd., sve s ciljem da grješna seksualna orijentacija postane normalna a da se protivne reakcije demoniziraju (koja ironija).

Svijet u kojem živimo se toliko mijenjao u zadnjih deset godina glede fundamentalnih pitanja kao što su definicija braka i rađanje djece da se iskreno bojim kako će on izgledati za deset godina. Pitanje je kako će se naša Crkva suočiti s ovim promjenama u društvu koje nameće sama politika. Kad tad će se zakoni kositi s učenjem Crkve pa će se sama Crkva naći na optuženičkoj klupi. Sudeći prema brzini kojom države brane interese homoseksualnih lobija ovakav scenarij je neizbježan.

Pitam se kako će sama Crkva reagirati na optužbe koje dolaze i hoće li imati podršku naroda?