Naslovnica Politika Visoki crkveni dužnosnici pobunili su se protiv potpredsjednika talijanske vlade zbog korištenja...

Visoki crkveni dužnosnici pobunili su se protiv potpredsjednika talijanske vlade zbog korištenja katoličkih simbola

1130
0

Visoki crkveni dužnosnici u Italiji pobunili su se protiv potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija zbog korištenja katoličkih simbola na nedavnom političkom skupu u Milanu.

Italian Interior Minister, Deputy Premier and leader of Italian party 'Lega' (League), Matteo Salvini (C), with Marine Le Pen, Leader of the French National Front and Dutch far-right politician Geert Wilders (L) of the PVV party attend a rally with leaders of other European nationalist parties, ahead of the May 23-26 European Parliamentary elections, at the Duomo square in Milan, Italy, May 18, 2019.

Stojeći na pozornici na Piazzi del Duomo 18. svibnja, okružen vođama desničarskih stranaka iz različitih dijelova Europe, Salvini je okupljanje povjerio  svecima zaštitnicima Europe: sv. Benediktu, sv. Ćirilu i Metodu, sv. Brigiti Švedskoj, sv. Katarini Sienskoj, sv. Tereziji Benedikti od Križa (Edith Stein).

Zatim, ljubeći svoju krunicu, podigao je pogled prema zlatnom kipu Djevice Marije na vrhu milanske katedrale iz 14. stoljeća i rekao: “Povjeravam Italiju, svoj život i vaše živote Bezgrešnom Srcu Marijinu, koja će nas sigurno dovesti do pobjede.”

Vođa desničarske Sjeverne lige došao je na vlast 2018. godine, nakon kampanje protiv migranata (naročito islamskih) pod platformom “Prvo Italija”, a očekuje se da će njegova stranka pobijediti na europskim parlamentarnim izborima u Italiji. Nakon toga planira uspostaviti savez s populističkim nacionalističkim strankama s cijelog kontinenta.

S druge strane, papini pastoralni prioriteti protive se populističkom nacionalizmu. Kao podlogu dijaloga s Islamom, prihvatio je migrante kao prioritet svoga pontifikata i odbacuje politiku uskog interesa.

Istog dana, kada se održavao politički skup, papa Franjo je grupi novinara u Vatikanu rekao da ne zaborave kako je Mediteran pretvoren u groblje zbog utapanja migranata.

“Njegovoj svetosti, papi Franji”, rekao je vođa Sjeverne lige, “želim reći samo da je politika ove vlade eliminirati mrtve na Mediteranu s ponosom i kršćanskom ljubavlju”.

Ali u nedjelju 19. svibnja kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, izdao je upozorenje Salviniju.

“Vjerujem da nas ovakva politika samo dijeli, ali Bog pripada svima”, rekao je novinarima u katedrali sv. Ivana Lateranskog u nedjelju 19. svibnja. “Zazivanje Boga za svoje ciljeve uvijek je vrlo opasno.”

Kardinal je prije toga proslavio misu povodom “Festivala naroda”, koji je okupio zajednice iz raznih zemalja diljem svijeta koje žive u Rimu, na jednodnevnom slavlju u papinoj katedrali.

U organizaciji Ureda za migrante rimske biskupije, liturgija koju je slavio kardinal Parolin uključivala je sudjelovanje uzvanika iz 26 nacionalnosti; Gloria je pjevana na narodnom jeziku iz Konga, psalam na Tagalogu, a prikaznu procesiju je vodila zajednica iz Šri Lanke.

I dok se okupljanje odvijalo, papa Franjo je okupljenima na Trgu sv. Petra, prije molitve Kraljice neba, rekao da nas Isusova ljubav “potiče na dijalog i pomaže nam slušati i upoznavati se međusobno. Ljubav nas otvara prema drugome i postaje temelj ljudskih odnosa. Čini nas sposobnima da nadvladamo prepreke vlastitih slabosti i predrasuda, stvara mostove, poučava novim putovima i potiče dinamizam bratstva”.

Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Europske biskupske konferencije, također je kritizirao Salvinija, rekavši talijanskom listu “La Stampa” da kršćanske vrijednosti ne može prisvojiti nijedna skupina. Napomenuo je da su “prihvaćanje i integracija bitne vrijednosti Evanđelja” te da “nemaju boju”.

Izvor