Naslovnica Crkva Vjernost crkvenom učenju je temelj pripadnosti Crkvi

Vjernost crkvenom učenju je temelj pripadnosti Crkvi

639
0

U tjednu u kojem je Papa osvanuo na naslovnoj stranici Rolling Stone magazine, i to u sramotnom članku u kojem je njegov prethodnik papa Benedikt XVI. opisan u najgorem mogućem smislu, papa Franjo je održao odličnu homiliju u kojoj je istaknuo vjernost crkvenom učenju kao temelj pripadnosti Crkvi. Normalno, ovo je u potpunoj suprotnosti s onim zbog čega Rolling Stone i druge publikacije slave Papu kao osobu godine. Papine riječi o vjernosti doktrinama Katoličke Crkve sigurno se neće naći u medijski napuhanim kolumnama različitih časopisa koji, kako sugerira podnaslov u Rolling Stone-u, očekuju promjene u Crkvi. Samo je pitanje vremena koliko će ova ‘ljubavna afera’ s papom trajati, odnosno kada će urednici medijskih kuća shvatiti ono što je svakom poluobrazovanom vjerniku jasno – da su doktrine Crkve Božja objava, i da ih niti ovaj niti bilo koji drugi papa nema mogućnosti mijenjati.

Prenosimo post iz Catholic Heralda:

Papa Franjo je rekao kako je vjernost crkvenom učenju temelj pripadnosti Crkvi i da ne možemo koristiti crkveni nauk “kako nas je volja.”

Govoreći u propovijedi na Misi, danas u Casa Santa Marta, papa Franjo je definirao tri “stupa” pripadnosti Crkvi: ‘poniznost, vjernost i molitvu za Crkvu.’

Papa je posebno istaknuo vjernost kao drugi stup, koji dalje opisuje kao: “vjernost Crkvi, vjernost njezinom učenju, vjernost Vjerovanju; vjernost doktrinama i čuvanju tih doktrina. Poniznost i vjernost. Čak nas i Pavao VI. podsjeća da smo primili poruku Evanđelja kao dar i da ju kao dar moramo prenositi, ali ne kao nešto svoje: dajemo primljeni dar.”
U prenošenju trebamo biti vjerni. Primili smo Isusovo Evanđelje i moramo ga prenositi; ono nije naše i ne smijemo postati, kako je govorio Pavao VI., gospodari Evanđelja, gospodari primljena nauka, rabiti ga po svoj volji – istaknuo je Sveti Otac.

Citirajući papu Pavla VI., papa Franjo je rekao da je “apsurdno dihotomija” ljubiti Krista a ne ljubiti Crkvu. Kršćanin nije netko tko prima krštenje, a potom ide svojim putom. Prvi je plod krštenja učlanjenje u Crkvu, u narod Božji. Ne može se bez Crkve shvatiti kršćanina.

Papa je svoju propovijed završio pitanjem koje je upućeno svima nama: ‘Molimo li za Crkvu?’