Naslovnica Politika Vladajuća stranka u Irskoj izabrala otvorenog homoseksualca za premijera

Vladajuća stranka u Irskoj izabrala otvorenog homoseksualca za premijera

1061
0

Vladajuća stranka u Irskoj Fine Gael (Irska obitelj) izabrala je otvorenog homoseksualca, Lea Varadkara, za svog novog predsjednika te se očekuje da parlament na sljedećoj sjednici izglasa povjerenje novom premijeru.

Uspon Varadkara, deklariranog homoseksualca, do ključnog čovjeka irske politike je zapanjujući razvoj događaja u jednoj zemlji poznatoj po tradicionalnoj katoličkoj kulturi.

Ali društvene vrijednosti u Irskoj se brzo mijenjaju i daleko su od bilo kakvih kršćanskih ideala. Referendum u svibnju 2015. je omogućio legalizaciju homoseksualnog “braka”, pri čemu je velika većina od 62 posto građana glasala za promjenu zakona.

Ako je to što sam ja danas izabran za čelnika Fine Gaela išta pokazalo, to je da predrasude ne vladaju ovom zemljom“, kazao je Varadkar nakon što je njegova pobjeda proglašena u Dublinu, javlja Associated Press.

Kao ministar zdravstva, Varadkar, sin indijskog imigranta i Irkinje, je aktivno sudjelovao u kampanji za homoseksualni “brak” uoči referenduma, uz druge otvoreno “gay” političare. A u javnosti je dobio imidž političara bez dlake na jeziku kada je prije dvije godine u jednom radijskom intervjuu javno priznao da je homoseksualac. Bio je prvi član irske vlade koji je to učinio. Tada je stekao simpatije jer je svoje izjašnjavanje objasnio činjenicom da želi biti otvoren pred referendum o gey braku, kako mu neko ne bi prebacio da ima skrivenu agendu.

U travnju je parlament preporučio da Irska legalizira pobačaj, a mnogi političari preporučili ukidanje svih ograničenja za ubojstva nerođene djece. Varadkar je jednom navodno bio pro-life (bio je protiv ukidanja 14-godišnje zatvorske kazne koja je predviđena za ilegalne abortuse), ali sada je “obećao održati i taj referendum o pobačaju 2018. godine”, rekavši kako su “sadašnja pravila previše ograničena“.

Izvor