Naslovnica Crkva Vodeći kardinal nazvao Međugorje GPS-om za čovječanstvo

Vodeći kardinal nazvao Međugorje GPS-om za čovječanstvo

1586
0

Pred ovogodišnje konklave, kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa je bio smatran jednim od vodećih kandidata za slijedećeg papu, ili su ga takvim barem smatrali svjetski mediji. Sada ga je papa Franjo imenovao voditeljom Vijeća Kardinala (njih osam) koje ima zadatak provesti reforme u samom Vatikanu. Zato ga mnogi smatraju jednim od najutjecajnijih kardinala u Vatikanu i prvim čovjekom do samog pape.

Malo se zna o ovom kardinalu iz centralne Amerike ali mnoge u Hrvatskoj će zasigurno zanimati njegov stav prema Međugorju. Zato prenosimo intervju koji je kardinal nedavno dao portalu religionelibertad.com za vrijeme jednog hodočašća na kojem je gost bio ‘vidioc’ iz Međugorja Ivan Dragičević. Naime, početkom veljače u mjestu Danli je održan prvi Festival mladih, po uzoru na onaj u Međugorju.

Uzoriti, mi smo u Hondurasu s oko 4000 mladih, koji dolaze iz različitih zemalja zbog Marijanske duhovnosti Međugorja. Zašto ovaj festival Međugorja u Hondurasu ?
Zato što na Katoličkom sveučilištu u Hondurasu imamo repliku crkve sv. Jakova iz Međugorja. Kada je prošle godine međugorski župnik posjetio Campus, pokrenula se ideja da napravimo verziju Festivala mladih koji će se održavati svake godine. Kao što znamo, mnogi mladi ljudi ne mogu hodočastiti u središnju Bosnu, pa smo odlučili festival postaviti ovdje.

Po vašoj procjeni, kakav je bio odaziv ?
Jako sam sretan i zadovoljan odazivom. U gradiću Danlí imamo prednost u tome što je južna granica vrlo blizu, tako da vjernici iz Nikaragve, Kostarike i Paname imaju jednostavan pristup. Ni Gvatemala i El Salvador nisu daleko. Dakle, naša je namjera da se festival održava svake godine.

U Međugorje na Festival mladih dolazi svake godine oko sedamdeset tisuća mladih iz cijelog svijeta. Ovaj prvi američki festival je privuklo oko četiri tisuće. Zašto Međugorje privlači toliku pozornost mladih ljudi?
Zbog jednostavnosti Marijinih poruke, u kojima se nalaze vrijednosti koje privlače srca mladih. Poruke se temelje na ljubavi, miru i pravdi, a svima na slobodu. Imajte na umu u da je Hondurasu, 42 % stanovništva mlađe od petnaest godina, a vrlo je važno za mlade ljude da susreću Gospodina i žive kršćanski život, što je izvor radosti , mira i društvenog angažmana.

Što Crkva može ponuditi mladima u današnjem svijetu?
Ja svake godine krizmam više od 10.000 mladih ljudi, što znači da mladi traže Gospodina, i mladim ljudima treba dati jasne odgovore na izazove života. Nikada kao danas nismo imali takvu preciznu tehnologiju kao što je recimo GPS, što je nevjerojatan izum. Međutim, nikada kao sad čovječanstvo nije bilo toliko dezorijentirano, što znači da nam treba duhovni GPS. Ovaj (duhovni) GPS također ima koordinate, ima satelitsku navigaciju, a oni su Riječ Božja, Euharistija i marijanska pobožnost, dakle središnji elementi poruka iz Međugorja.

Jeste li ikada bili u Međugorju?
Nisam imao mogućnosti … još. No, to ne znači da neće doći i taj dan.

Poštivajući rad Povjerenstva koje ispituje Međugorje, jeste li ikada razgovarali s papom Benediktom XVI. o tom pitanju?
Jednom smo razgovarali o Međugorju, a Sveti Otac je rekao ” Po plodovima ćete ih poznati.”- a plodovi, koje sam ja vidio su vrlo pozitivni.

replika križa i crkve sv. Jakova iz Međugorja u Hondurasu

slike medjugorjetoday