Naslovnica Politika Vodeći svjetski zagovornici pobačaja u Vatikanu!

Vodeći svjetski zagovornici pobačaja u Vatikanu!

2501
0

Priopćenje Glasa obitelji o konferenciji „Štititi Zemlju, oplemeniti čovječanstvo. Moralne dimenzije klimatskih promjena i održivi razvoj“, održanoj na Papinskoj akademiji za znanosti, 28. travnja 2015.

Želimo izraziti našu ozbiljnu zabrinutost zbog prisutnosti Ban Ki Moona (na slici gore), glavnog tajnika UN-a i profesora Jeffrey Sachsa, direktora Earth Instituta, na Vatikanskoj konferenciji „Štititi Zemlju, oplemeniti čovječanstvo. Moralne dimenzije klimatskih promjena i održivi razvoj“, u organizaciji Papinske akademije za znanost (PAS), inicijative Ujedinjenih naroda „Mreža rješenja za održivi razvoj“ (SDSN) i „Religije za Mir“ uoči očekivanja nove papinske enciklike na temu okoliša.

Ban Ki Moon i profesor Jeffrey Sachs su istaknuti zagovornici pobačaja koji rade na najvišim razinama Ujedinjenih naroda.

Vatikanska konferencija ima za cilj “podići svijest i graditi konsenzus kako bi se vrijednosti održivog razvoja slagale s vrijednostima vodećih religijskih tradicija, s posebnim naglaskom na najranjivije.

Nažalost, pro-life i pro-obiteljski zagovornici koji lobiraju pred UN-om su svjedoci kako pitanja vezana uz zaštitu okoliša postaju kišobran za pokrivanje širokog spektra napada na ljudski život i obitelj. Ti napadi predstavljaju neposrednu opasnost upravo za živote najranjivijih – nerođene, osobe s invaliditetom i starije osobe – kao i teške povrede roditeljskih prava.

U svjetlu napada na nedužne ljudske živote pokazane od UN-a pod krinkom brige za zaštitu okoliša, uznemireni smo, ali moramo napomenuti i težnje Vatikanske konferencije “da pomogne izgraditi globalni pokret svih religija za održivi razvoj i klimatske promjene tijekom 2015. godine i dalje“. Ovaj raspored se točno podudara s pregovorima o održivim ciljevima razvoja (SDG) pri UN-a, koji uključuju žestoke napade na život i obitelj. SDG program će odrediti smjer i financijsku pomoć za zemlje trećeg svijeta u sljedećih 15 godina.

Podrazumijevajući kontrolu stanovništva, pro-abortus lobi se sigurno osjeća vrlo povlašteno zbog utjecaja koji se ostvaruje u Vatikanu preko dvije vodeće figure kulture smrti, Ban Ki Moona i profesor Jeffrey Sachsa, osobito neposredno prije objave enciklike o okolišu.

Ban Ki-Moon, koji je jedan od glavnih govornika na konferenciji na Papinskoj akademiji znanosti, je u više navrata promovirao tzv. “pravo” na pobačaj u svijetu. (1) On je također ove godine izdao kontroverzni novi izvještaj o seksualnom nasilju u zonama sukoba, u kojem se kritizira nedostatak “sigurnog pobačaja” u mnogim zonama sukoba. Direktiva se otvoreno kosi s konsenzusom UN-a da je pobačaj pitanje koje treba prepustiti pojedinim državama.

Dr. Jeffrey Sachs, koji je također govorio na susretu, je dobro poznati međunarodni zagovornik kontrole populacije i pobačaja. (2) Sachs je jedan od arhitekata milenijskih ciljeva razvoja i član Izvršnog odbora „Mreža rješenja za održivi razvoj“. Mreža je predložila nacrt ciljeva za Održivi razvoj (SDG), koji sadrže odredbe koje su radikalno antagonističke prema pravu na život od začeća do prirodne smrti, pravu i dostojanstvu obitelji i pravu roditelja kao primarnih odgojitelja svoje djece.

Naši problemi se odnose specifično na ciljeve 4 i 5.

Cilj 4. je “postizanje ravnopravnosti spolova, socijalnu uključenost i ljudska prava za sve“. Poziv da se konačno stane na kraj ranim smrtnim slučajevima dojenčadi i djece mlađe od 5 godina isključuje nerođenu djecu, unatoč činjenici da Konvencija o pravima djeteta u svojoj preambuli priznaje kako “dijete zbog svoje fizičke i mentalne nezrelosti, treba posebnu zaštitu i skrb, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu prije i poslije rođenja“.

Cilj 4.d, u kojem se navodi: “Osigurati opće seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” je potpuno neprihvatljiv. Takav jezik se rutinski koristi u međunarodnim pro-abortus lobijima i onima za kontrolu populacije stanovništva, i odnosi se na legalizaciju ‘pobačaja na zahtjev’ i mogućnost pristupa za djecu, bez roditeljskog znanja ili pristanka, lijekovima za pobačaj i kontrolu rađanja u zemljama diljem svijeta. (3)

Cilj 5.: “Postići zdravlje i dobrobit u svim dobima“, također uključuje referencu na seksualno i reproduktivno zdravlje i obiteljsko planiranje. (4)

U svjetlu svega rečenog, jasno je zašto su katoličke obitelji diljem svijeta jako zabrinute što bi Vatikanske institucije mogle prihvatiti jezik Ujedinjenih naroda, koji, na površini, govori o zaštiti okoliša, dok u stvarnosti pruža pokriće za anti-životnu i anti-obiteljsku agendu.

Svaka rasprava o zaštiti okoliša mora proizlaziti iz razumijevanja da je obitelj, točno definirana, ključ za održivi razvoj, posebice u ovom trenutku kada je papa Franjo sazvao Sinodu o obitelji kako bi se razmatralo o problemima s kojima se obitelji suočavaju.

Obitelj u skladu s člankom 16.3 Opće deklaracije (1948.) je “prirodna i temeljna društvena jedinica i ima pravo na zaštitu društva i države“.

Nadalje, Ciljevi održivog razvoja (SDG) i razvojni program iz 2015. moraju voditi računa o obitelji; jer je ona zapravo uključena u Izvješće o obitelji, glavnog tajnika UN-a 2011. (5)

Prema tome, Glas obitelji predlaže da SDG treba sadržavati cilj o jačanju obitelji, uključujući realne ciljeve u tom pogledu.

Održavanje ove vrlo važne konferencije u Vatikanu u ovom ključnom trenutku – između dvije Sinode o obitelji, i prije objave ciljeva za održiv razvoj, te uz sudjelovanje ovih vodećih međunarodnih zagovornika pobačaja, još više zabrinjava zbog najnovijih izjava Hilary Clinton, koja je izjavila kako protivljenje pobačaju mora prestati postojati, čak i u nauku Crkve.

Želimo jasno dati do znanja kako je naše stajalište da, u bilo kojem međunarodnom sporazumu koji se odnosi na budućnost ljudske obitelji, nužno treba potvrditi obvezu države da osigura pravnu zaštitu prava na život svakog ljudskog bića od trenutka začeća do prirodne smrti i podrži obitelj kao temeljnu društvenu jedinicu društva

Footnotes
(1) In September 2010 at the Human Rights Council in Geneva and Navanethem Pillay, the then UN High Commissioner for Human Rights, launched a report “on discrimination against women, in law and practice, and how the issue is addressed throughout the United Nations human rights system”. In that report they called for the policing of nations worldwide to “address the refusal of physicians to perform legal abortions”
(2) In his book Common Wealth: Economics for a Crowded Planet Paperback – 26 Mar 2009 which deals with “global warming, poverty, war, deforestation and mass extinctions”, Sachs argues for legalised abortion.
(3) For example, in a speech on October 12th 2009, Wellington Webb, appointed by Barack Obama as special adviser to the US mission to the United Nations, confirmed that the Obama administration will be promoting legalised abortion throughout the world, targeting adolescents in a worldwide abortion drive. The ambassador was speaking at the UN’s 15th anniversary commemoration of the International Conference on Population and Development (ICPD). His speech expressly committed the US government to promoting “access to reproductive health commodities and services for adolescents”. Webb stated: “President Obama, Secretary Clinton and Ambassador Rice have all underscored the strong support of the United States for human rights, women’s rights and reproductive rights as well as universal access to reproductive health and family planning”.
Hillary Clinton, Obama’s appointee as US Secretary of State, had already made it clear that when the US government speaks of reproductive health, it’s a term which includes access to abortion. In April, 2009, Hilary Clinton told Congressman Chris Smith at a hearing of the US Congress Foreign Affairs Committee “We happen to think that family planning is an important part of women’s health and reproductive health includes access to abortion … ”
(4) http://unsdsn.org/resources/goals-and-targets/
(5) “The majority of the Millennium Development targets, especially those relating to the reduction of poverty, education of children and reduction in maternal mortality, are difficult to attain unless the strategies to achieve them focus on the family.” (SG Family Report 2011 (A/66/62–E/2011/4)
“The stability and cohesiveness of communities and societies largely rest on the strength of the family.” (SG Family Report 2011 (A/66/62–E/2011/4)

Izvor