Naslovnica Crkva Vrhunac medijske gluposti

Vrhunac medijske gluposti

597
0

Već desetak dana na različitim blogovima i portalima špekulira o mogućnosti da papa Franjo imenuje ženu u kardinalski zbor. Kako to već biva, sada su i ozbiljnije svjetske novine, Daily Telegraph na primjer, zaigrale na ovu mogućnost pa je samo pitanje vremena kada će se ova ’vijest’ pojaviti na naslovnici Jutarnjeg Lista. Sekularni mediji su toliko uvjereni u liberalne nakane sadašnjeg pape da, ne samo da su izmislili ovu mogućnost, nego su i predložili nekoliko ženskih kandidata za kardinalski šešir. Eto koji ‘spin’ novinari mogu izmisliti a urednici objaviti. Papa veli da je bitno da žene imaju važniju ulogu u kršćanstvu i ‘puf’, eto ih u kardinalskom zboru, kad već ne mogu biti ređene za svećenike.

Nevjerojatno je kako novinari, pa i liberalni elementi unutar same Crkve, mogu izvući neke raritete iz srednjeg vijeka kada su neki, ne baš laici jer su svi imali minor orders, imenovani kardinalima iz kojekakvih razloga, ponajviše političkih ili financijskih. Zasigurno ni tada nijedan nije bio žena, ali to ne smeta onima koji zapravo samo lobiraju za žensko svećenstvo da plasiraju ovakve gluposti u medije. Ne moram ni spominjati kanonsko pravo gdje je još 1917-e godine definitivno odlučeno da kardinali moraju biti izabrani iz klera- iako kandidat ne mora nužno biti i biskup.

Sekularni mediji su u ovih šest mjeseci, otkada je imenovan novi papa, stvorili sliku o Franji kao nekom ljevičarskom revolucionaru koji će mijenjati sve što oni ne mogu smisliti u Katoličkoj Crkvi, a ta lista je jaaako duga. Zato ga i političari citiraju u svoju korist, kao što smo već vidjeli i kod nas, a divi mu se veliki dio ljevičarskog svijeta, od Barack Obame do Elton Johna. I sve zato što Jorge Bergoglio malo drugačiji od svojih prethodnika. Pristup mu je drugačiji i duhovnost je drugačija. Ali lojalan sin svete Katoličke Crkve, kako ga je kardinal Pell nedavno opisao, je sigurno uvijek bio i kao svećenik i sada kao papa.