Naslovnica Crkva Vrijeme je da izađemo iz sramotne i neugodne tišine

Vrijeme je da izađemo iz sramotne i neugodne tišine

1018
0

Grčki melkitski isusovac p. Henri Boulad smatra kako je – kada je riječ o suočavanju s Islamom – Katolička Crkva podlegla “liberalnoj lijevoj ideologiji koja uništava Zapad”, utemeljenoj na pretpostavci “otvorenosti, tolerancije i kršćanske ljubavi”.

U razgovoru za Catholic National Register, otac Boulad otkriva da je podijelio svoje misli s papom Franjom u pismu koje mu je napisao prošlog kolovoza, rekavši mu kako mnogi smatraju da su papini vlastiti stavovi o Islamu “usklađeni s tom ideologijom i da, zbog uljuljkanosti i mlakosti, ide iz kompromisa u kompromis, na račun istine.”

“Kršćani”, napisao je, “od Vas očekuju još nešto osim nejasnih i bezazlenih izjava koje mogu zamagliti stvarnost”.

Prenosimo neke odlomke iz pisma:

“Čini mi se da je – uz izliku otvorenosti, tolerancije i kršćanske ljubavi – Katolička Crkva upala u zamku liberalne lijeve ideologije koja uništava Zapad. Sve što ne podržava ovu ideologiju odmah se stigmatizira u ime “političke korektnosti”. Mnogi misle da je određeni broj Vaših stavova usklađen s ovom ideologijom i da, zbog uljuljkanosti i mlakosti, svako malo popuštate, i idete iz kompromisa u kompromis, sve na račun istine.”
“Zapad je u etičkom i moralnom debaklu, kako vjerskom tako i duhovnom. Relativiziranje ove bolne stvarnosti neće pomoći društvu da pronađe izlaz iz ovog nereda. Ako se Islam brani pod svaku cijenu, pokušavajući ga osloboditi strahota koje se svakodnevno čine u njegovo ime, na kraju će se završiti s izdajom istine.”
“Isus nam je rekao: “Istina će vas osloboditi.” Upravo zbog toga je odbio bilo kakav kompromis, i to u onom trenutku kada je znao kakva ga sudbina čeka. Sljedeći ga, bezbroj kršćana se odlučilo na mučeništvo umjesto kompromisa, kao što je to i danas slučaj u Egiptu i drugdje po svijetu.”
“U ekstremnoj nestabilnosti za kršćane – kako na Zapadu tako i na Istoku – oni od Vas očekuju još nešto, osim nejasnih i bezazlenih izjava koje mogu zamagliti stvarnost. Vaš prethodnik, papa Benedikt XVI., imao je hrabrosti pokazati jasan i nedvosmisleni stav. Njegov je stav izazvao velike otpore i donio mu mnoge neprijatelje. Ali, nije li iskren sukob zdraviji od dijaloga utemeljenog na kompromisu? Kada su židovske starješine zamolile apostole da prestanu objavljivati Evanđelje, ovi su odgovorili: “Mi doista ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo…” (Dj 4,20).
“Vrijeme je da izađemo iz sramotne i neugodne tišine dok se suočavamo s ovim licem islamizma koje napada Zapad i ostatak svijeta. Sustavno pomirljivi stav se kod većina muslimana tumači kao znak straha i slabosti. Ako nam je Isus rekao: Blago mirotvorcima, nije nam rekao: Blagoslovljeni bili pacifisti. I mir je mir po svaku cijenu. Takav stav je čista i jednostavna izdaja istine.”

Izvor