Naslovnica Svijet Za Crkvu uvijek je milosnije boriti se protiv zla koje “svi” prihvaćaju...

Za Crkvu uvijek je milosnije boriti se protiv zla koje “svi” prihvaćaju u sadašnjom trenutku

433
0

Povodom vijesti iz Kanade: Papa na susretu s autohtonim narodima: Ponizno molim za oproštenje za zla koja su vam kršćani nanijeli, dopustite mi da iznesem samo nekoliko misli:

Prvo: za Crkvu i njezine članove uvijek je milosnije boriti se protiv zla koje “svi” prihvaćaju u sadašnjom trenutku, u sadašnjosti, nego se danas ispričavati za svoju prošlu upletenost u ono što su “svi” jučer prihvaćali, a sada se nad tim zgražaju. Vidite li kako ovaj pristup ispunjen milošću preokreće uobičajeni ružan tijek događaja? Crkva će mnogo više patiti u svakom “ovdje i sada”—i morat će se mnogo manje ispričavati kada se popularno mišljenje kasnije promijeni.

Drugo: dok autentični kršćanski napor pomaže ljudima na bezbroj načina u ovom i u sljedećem životu, vrijednost svih navodno kršćanskih napora mora biti određena njegovim duhovnim rezultatima: ili privlači ljude u jedinstvo s Isusom Kristom za svu vječnost, u tom slučaju trud je bio uspješan, ako li to ne čini, u tom slučaju je trud propao – bilo krivnjom kršćana ili krivnjom onih koji su ih odbacili. Kršćanski rezultati jednostavno se ne mogu vrednovati svjetovnim pojmovima: “Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta” (Iv 18,36), rekao je Gospodin. Svjetovni uspjeh za Crkvu je češće, u ovom ili onom pogledu, ozbiljan neuspjeh, i Crkva ne bi trebala tražiti savezništvo sa svjetovnim silama.

Treće: Ako netko ne može razumjeti nevjerojatnu ljepotu i radost života svete Kateri Tekakwithe iz plemena Mohawk (blagdan 14. srpnja, usred priprema pape Franje za njegov put u Kanadu), ta osoba nije opremljena da na pravi način procijeni djelovanje Katoličke Crkve, razloge njezina postojanja, njezino temeljno poslanje i što zapravo čine grijesi njezinih članova.

Kao članovi Crkve često griješimo; to se podrazumijeva. Trebamo se brzo i iskreno ispričati svima kojima smo svojim grijesima naudili, jer naši grijesi uvijek stvaraju probleme. Ali ništa ne stvara ljudima probleme poput odbijanja sa svih strana da vide veličanstvenu dobrotu Crkve kao Tijela i Zaručnice Isusa Krista – našeg Spasitelja, našeg Otkupitelja, našeg Puta, naše Istine i samog našeg Života.

Izvor