Naslovnica Crkva Za one koji još uvijek misle kako je Drugi vatikanski sabor trebao...

Za one koji još uvijek misle kako je Drugi vatikanski sabor trebao uvesti novo “proljeće”…

632
0

Prema riječima predsjednika Francuske biskupske konferencije- Europa više nije kršćanska.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije je rekao kako se kršćanska vjera danas masovno dovodi u pitanje, čak i u Europi. Objasnio je to vjernicima na misi u čast blaženog Karla Velikog, u frankfurtskoj katedrali u subotu navečer.

“Za većini ljudi u našim zemljama ona više ne daje osnovu za njihove živote, njihovo djelovanje, kod donošenja odluka, za njihove predodžbe o svijetu”, rekao je nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort iz Rheimsa.

Za mnoge ljude u Europi kršćanska je vjera “samo dio kulturnog nasljeđa”, a samo rijetki još uvijek namjeravaju u vjeri tražiti “izvor života”, rekao je de Moulins-Beaufort (60). Isusove riječi još mogu dirnuti ljude, ali često “samo kao prolazni osjećaj”.

Diljem europskog kontinenta Crkva “nije više majka koja omogućuje ljudima živjeti u Duhu”, rekao je predsjednik Biskupske konferencije. “Više ne nudi resurse smisla, utjehe i predanosti koji kompenziraju vlastite nedostatke.”

Mnogi na Crkvu gledaju “kao na relikt prošlosti” i vide je kao neku vrstu smetnje. Katolička Crkva mnogima se čak čini “kao uznemirujuća sila čija je društvena korisnost uvelike umanjena zbog zataškavanja zločina koji su u njoj počinjeni”.

Promatrajući vjernike okupljene u katedrali, nadbiskup je upitao: “Zar ne možemo prepoznati da smo u razdoblju pročišćenja, kako bi se Evanđelje moglo ponovno pojaviti kao vatra koja obnavlja naše predodžbe o svijetu?” Na taj način, rekao je, Crkva ponovno može postati mjesto “gdje se može doživjeti neočekivana mjera slobode” i duboke radosti. Katolička Crkva u današnjoj Europi više ne može biti snaga koja ujedinjuje stanovnike. Umjesto toga, nalikuje “malom, skromnom ostatku koji ipak postaje nositelj obećanja za cijelo čovječanstvo”.

Misa u katedrali Svetog Bartolomeja u čast Karla Velikog (oko 748. do 814.) održava se od 1332. godine. Svake godine u zadnjoj suboti u siječnju, Katolička Crkva u Frankfurtu slavi spomen na cara Karla Velikog, koji je umro 28. siječnja 814. On je čašćen kao utemeljitelj Europe i zaštitnik je grada Frankfurta i carske katedrale.

Izvor