Naslovnica Svijet Zaboravljeni progon kršćana u Nigeriji

Zaboravljeni progon kršćana u Nigeriji

1894
0

Dok se svijet okomio na džihadiste iz ISIS-a, odnosno tzv. Islamske Države u Siriji i Iraku, događaji u Nigeriji se posve ignoriraju. Brutalni napadi na kršćanske (ponajviše katoličke) zajednice neprekidno se odvijaju pred očima međunarodne zajednice, ali bez ikakvih reakcija. Slično kao i prije godinu dana, kada smo mi i drugi kršćanski mediji, upozoravali na patnje kršćana u Siriji. Jedino što se od tada tamo promijenilo je da su islamističke skupine zauzele naftna polja pa su najedanput postali opasni. Masovna ubojstva kršćana se događaju u istoj mjeri sada kao i prije godinu dana. Možda bi Boko Harem u Nigeriji morao zauzeti naftna postrojenje da bi se kršćani mogli nadati nekoj pomoć.

Prenosimo još jedan u nizu apela biskupa Crkve u Nigeriji:

“Kršćani moraju učiniti sve što je u okviru njihove ovlasti kako bi zaštitili svoje živote od islamskih organizacija predvođenih Sotonom”, izjavio je biskup Joseph Bagobiri, rimokatolički poglavar nigerijske biskupije Kafanchan.
Biskup Bagobiri je također istaknuo, prema nigerijskim novinama Vanguard, da kršćani imaju “dužnost” koristiti “umjerenu i proporcionalnu silu” kako bi obranili svoje obitelji protiv islamskih grupa kao što je Boko Haram, koja je odgovorna za smrt tisuća civila od 2009.

Boko Haram je postao međunarodno poznat nakon što je organizirao masovnu otmicu više od 250 nigerijskih školarki u travnju ove godine. Samo jedna je navodno pobjegla iz zatočeništvo u gotovo pet mjeseci.

Ne boriti se u samoobrani je “uveliko čin neodgovornosti”, rekao je biskup u nedjelju, istaknuvši da su “sve kršćanske zajednice koje su pokazali apsolutni pacifizam prestale postojati”.

Nigerijska Katolička Crkva je objavila izjavu da: “Kao Crkva, mi stvarno prolazimo kroz teške trenutke progona, osobito u tri sjeveroistočne države Borno, Yobe i Adamawa”.
Priopćenje je potpisao vlč. Gideon Obasogie, direktor društvenih komunikacija za katoličku biskupiju Maiduguri, koji je istaknuo činjenicu da “u posljednjih nekoliko tjedana napušteno je 154 naših crkva”. [Drugi izvori tvrde da je čak 185 katoličkih župa uništeno u posljednjih godinu ili dvije]

“Dok naši ljudi ginu, nedjelovanje, odnosno spora reakcija je ono što smo dobili. Političke aktivnosti u susjednim zajednicama odvijaju se kao da se ništa ne događa”, dodao je Obasogie.
…… “Iako su i muslimani ponekad meta tih destruktivnih napada, kršćani, crkve i nemuslimani općenito su glavni ciljevi istrebljenja, izvlaštenja i protjerivanja od strane pobunjenika Boko Harama, počinitelja svih tih razaranja,” istaknuto je u priopćenju biskupije.