Naslovnica Društvo Zabranjuje li Županijski sud citiranje Svetog pisma i Katekizma?

Zabranjuje li Županijski sud citiranje Svetog pisma i Katekizma?

1865
0

Udruga Vigilare u petak je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, priopćila je udruga Dugine obitelji koja je protiv Vigilarea podnijela tužbu.

U presudi se nalaže udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje web stranice, te im se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Dakle, da bilo kojim slučajem Vigilare na svojoj web stranici citira Katekizam Katoličke Crkve kada se govori o neurednosti homoseksualnosti, odnosno da citira svetoga Pavla, a da se to isto ne sviđa nekoj nevladinoj udruzi, citat bi, po sudskoj odluci, morao biti uklonjen.

Ovo je opasan presedan koji bi mogao imati dalekosežne posljedice. Takozvani ”lov na vještice” može započeti, a nijedan vjernik neće biti pošteđen. To im je, zapravo, i cilj.

Prenosimo kratko priopćenje Vigilare-a u cijelosti:

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!” u kojemu se, uz ostalo navodi, da “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.
Peticija je bila objavljena na web stranici udruge s pozivom građanima da spriječe prikazivanje  dokumentarnog filma za djecu ‘Janina dugina obitelj’, koji je prošle godine emitirao HRT.
Udruga Vigilare svakako će se žaliti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske nakon objave današnje presude Sandre Artuković Kunšt, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, u slučaju u kojem je tužitelj Udruga Dugine obitelji tužila Vigilare zbog navodne „diskriminacije“ te je na ovoj prvoj razini Udruga Dugine obitelji dobila slučaj.
Po „Duginoj obitelji“, sporna je bila javna peticija koju je Vigilare pokrenuo protiv Hrvatske Radio Televizije uoči prikazivanja neprikladnog homoseksualnog sadržaja u dječjoj emisiji (vidi peticiju https://fake-duga.vigilare.org/).
Udruga Dugine obitelji protivile su se ovom izražaju slobode govora hrvatskih građana.
Vigilare smatra da su sloboda govora i sloboda vjeroispovijesti ovom presudom grubo povrijeđene i ugrožene, naročito za katoličke vjernike koji ne mogu i ne žele prihvatiti kao normalan ni jedan javni grijeh te, u skladu s vjerskom slobodom, imaju pravo nešto smatrati neprirodnim, nezdravim, nastranim ili fake (lažnim), bilo da se radi o sodomiji, pobačaju, brakolomstvu, bogopsovki ili nekom drugom (smrtnom) grijehu.
Svatko ima pravo živjeti po svom, ali kada netko počinje agresivno promicati nešto neprirodno na društvenoj razini, naročito u jednoj katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska, mora biti spreman prihvatiti i utemeljene kritike i suprotstavljanje tim pokušajima mijenjanja stoljećima dokazane kršćanske društvene norme.
Svakako ćemo moliti za suprotnu stranu, za obraćenje i za mir te im želimo dobro, ali ćemo istovremeno koristiti sve dostupne pravne mogućnosti u obrani slobode govora i slobode vjeroispovijesti te ćemo na društvenoj razini i dalje poticati ljude da hrabro i odvažno brane tradicionalne i katoličke stavove vezano za brak, obitelj, moral i spolnost.