Naslovnica Vatikan Zagonetka izgubljenih knjiga

Zagonetka izgubljenih knjiga

2545
0

Na Blogosferi se ovaj tjedan dosta spekuliralo oko jednog događaja koji se već duže vrijeme smatrao javnom tajnom, sve dok je sam Edward Pentin, vatikanski dopisnik za američki National Catholic Register nije objavio. Pa prenosimo:

Vatikanski odjel je, navodno na samom početku Sinode u listopadu prošle godine, zaplijenio više od stotinu primjeraka nove knjige petorice kardinala, kako je kojim slučajem ne bi pročitala većina sudionika na sinodi.

Knjiga ‘Ostati u istini Kristovoj‘, koja potvrđuje katolički nauk o braku i obitelji, poslana je svim sinodalnim ocima koji su bili prisutni u dvorani Pavla VI., gdje su se sjednice održavale.

Visoki i pouzdani izvori tvrde da je glavni tajnik Biskupske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, naredio zapljenu primjeraka ove knjige jer bi “omela Sinodu“.
Izvor je rekao kako je Baldisseri “pobjesnio” kada je saznao da je knjiga poslana svim sudionicima i naredio osoblju Vatikanske pošte da spriječi dostavu knjige u sandučiće rezervirane za sudionike sinode.
Izdavač potvrđuje priču kao i biskupi koji priznaju da knjigu nisu primili.

Potom je National Catholic Register s pravom objavio ovaj zaključak:

Ako su ova izvješća istinita, ne vidim kako papa može učiniti išta drugo nego odmah smijeniti kardinala Baldisseria s mjesta tajnika Biskupske sinode.

Više o tome možete pročitati na blogu splendordomini.

U još bizarnijoj vijesti koja nam stiže iz Rima ovaj tjedan je ona o dokumentima koji su ‘iscurili’ iz ureda kardinala George Pella, prefekta papinskog Tajništva za ekonomiju, a koji bi trebali dokazati njegovu rastrošnost. I to od čovjeka koji bi trebao uvesti striktnu financijsku disciplinu u kuriju. Navodno je dao nalog da se unajmi apartman i ured u Rimu za gostujuće konzultante vrijedan punih 2.580 eura mjesečno, i još je naručio komplet misnica za kapelu vrijedan vjerovali ili ne, malo više od 2.000 eura.

Ove brojke su naravno besmislica pa se postavlja pitanje- što se krije iza ovakvih pokvarenih pokušaja diskreditiranja kardinala Pella? Jedna verzija, koja se dosta spominje među novinarima, je utjecaj koji će Pell imati na ovogodišnju sinodu, a zna se da je uzoriti kardinal ljuti protivnik prijedloga koji je na prošlom zasjedanju iznio kardinal Walter Kasper. S ovim bi se, dakle, trebao umanjiti kredibilitet kardinala Pella koji usko surađuje sa samim papom zbog prirode svog posla. Osim toga, kardinal Pell je i član tima od devet kardinala koji savjetuju papu o reformama koje bi trebalo uvesti u kuriju. Po svemu sudeći, neki stari dužnosnici u kuriji i nisu baš skloni transparentnom načinu poslovanja koje Pell polako uvodi, pa i ne čudi što mu i zbog toga podmeću besmislice koje mediji jedva čekaju objaviti.