Naslovnica Crkva Zanemarivanje kanona 915 pretkazuje ozbiljne posljedice za Crkvu i njene vjernike

Zanemarivanje kanona 915 pretkazuje ozbiljne posljedice za Crkvu i njene vjernike

1116
0

Zahvaljujući stranici za filozofiju, teologiju i društvenu kritiku Konzervativac, imamo pristup prijevodu cijeloga članka profesora kanonskog prava dr. Edwarda Petersa o postupnom zanemarivanju kanona 915 u pitanjima od iznimne važnosti za današnju Crkvu.  

Stav da se pitanje pripuštanja rastavljenih i ponovno oženjenih katolika na svetu pričest tiče primarno kanona 915 (norma, spram pozadine kanona koji štite pravo vjernika na pristup sakramentima, koja iznosi službenikovu dužnost nepripuštanja svetoj pričesti pod određenim uvjetima) jest nešto u prilog čega ja, ali i drugi, argumentiramo već nekoliko godina. Ipak, gotovo ni jedan službeni dokument od važnosti za ovu raspravu – uključujući Amoris laetitia, Buenos Aires pismo, malteške direktive, dokument Njemačke biskupske konferencije i drugi – ne spominje kanon 915, a kamoli da prepoznaje kako taj kanon direktno regulira disciplinu spomenutog sakramentalnog pitanja.
(…)
Nasuprot tome, uslijed Amoris, nešto drugo se događa: kanon 915 se lagano pretvara u orwelovski „nekanon“, njegovo postojanje nije spomenuto u ključnim službenim dokumentima relevantnim za raspravu o pričesti, njegova važnost za točno to pitanje ostala je prešućena. Predlažem da ova značajna, službena šutnja o kanonu 915 pretkazuje ozbiljne posljedice za raspravu oko pripuštanja rastavljenih i ponovno oženjenih katolika pričesti. Povrh toga, ako se ne promijeni, negativno će se odraziti na druge probleme na horizontu u kojima se katolički nauk isprepliće s kanonskom disciplinom.
Svakako nastavite čitati cijeli članak ovdje, a ako ste na Facebooku isplati se pratiti njihove objave i zanimljive uvodne komentare.