Naslovnica Crkva Zar je pravo na kontracepciju ponovno u fokusu Crkve?

Zar je pravo na kontracepciju ponovno u fokusu Crkve?

443
0

Agencija za zdravstvo izvijestila je da otprilike 65 posto žena u Americi u dobi od 15 do 49 godina uzima neki oblik kontracepcije.

Institut Guttmacher primjećuje da je prosječan broj djece koju bi većina odraslih Amerikanaca željela imati- 2,7. “Da bi postigla ovu veličinu obitelji”, nastavlja institut, “seksualno aktivna žena mora koristiti kontracepciju otprilike tri desetljeća.”

Guttmacher navodi da je 88 posto žena koje nisu željele trudnoću, ali koje su bile spolno aktivne, koristilo kontracepcijsku metodu; osim toga, 99 posto žena koje su tvrdile da su religiozne koristile su kontracepciju u prošlosti (uključujući katolike i protestante).

Katolici su možda čuli vijest o najnovijoj knjizi Papinske akademije za život koja govori o kontracepciji i umjetnoj oplodnji. Riječ je o djelu Vatikanske izdavačke kuće, koje kod nekih izaziva strah da se papa Franjo možda koleba oko pitanja koja su riješena desetljećima prije.

Nedavno je papa Franjo izravno komentirao taj rad, napomenuvši da “Ne možete raditi teologiju s ‘ne’ ispred… Učiteljstvo će biti ono koje će reći ne.” Kontracepcija je vrlo često u crkvenim vijestima, stoga je ključno razumjeti današnje stanje te zašto je Crkva uvijek zabranjivala umjetnu kontracepciju.

Predsjednik Papinske akademije, nadbiskup Vincenzo Paglia, napisao je uvod za ovo kontroverzno djelo. Napomenuo je da je namjera projekta bila “uvesti promjenu paradigme”. Promjena paradigme podrazumijevala bi promjenu razmišljanja o nečemu što je već dogovoreno.

Katekizam Katoličke Crkve (2370) naziva kontracepciju “intrinzičnim zlom”. Dakle, ono što je očito: Crkva je protiv prakse u kojoj sudjeluje 90 posto žena.

Dakle, pogledajmo argumente za nekorištenje kontracepcije jer će se nedvojbeno pojaviti u razgovorima i uvijek trebamo biti spremni svjedočiti istinu. Ima mnogo biblijskih odlomaka za citirati, ali ovdje ćemo se osloniti na jednostavno ljudsko razumijevanje. Podijelit ćemo argumente na one koji se odnose na vjenčane i nevjenčane parove, jer je potrebno dodatno razlikovanje za njegovu upotrebu za nevjenčane parove.

Kada se osobe koje nisu u braku upuštaju u spolni odnos, lažu same sebe o ljubavi koju pokušavaju pokazati. Čak i kada ne koriste kontracepciju, fizički se predaju drugoj osobi, a odbijaju zavjetovati svoju budućnost drugoj osobi.

Ljubav zahtijeva totalitet. Budući da je spolni čin najdublji fizički, duhovni, emocionalni i psihološki način sjedinjenja s drugim, on je rezerviran za trajne odnose predanosti ljubavi. Da ne spominjemo činjenicu da seks rađa novi život i da svako dijete zaslužuje imati oca i majku koji će ga odgajati. Brak osigurava ovu strukturu ljubavi i žrtve.

Isti princip vrijedi i za korištenje kontracepcije u braku. Radi se o nerazumijevanju spolnog čina. To nije prava ljubav. Kontracepcija u braku je nedvojbeno lošija jer se par trajno zavjetovao, pred Bogom i svijetom, da će se voljeti u potpunosti.

Kada koriste kontracepciju, samo žele koristiti drugu osobu kao sredstvo za postizanje cilja. Drugi je alat za samozadovoljavanje i način za postizanje zadovoljstva. Po svojoj prirodi, seks stvara novi život. Kada par odluči ogoliti prirodu seksa, to ima dugotrajne posljedice na njihovu vezu. Ostala područja života postaju plijen onoga što pojedini supružnik želi, a ne onoga što je dobro za njih kao zajednicu.

Kada se žrtva daje u spavaćoj sobi, to čini žrtvenu ljubav lakšom i pročišćavajućom izvan spavaće sobe. Suprotno je također slučaj. Kada ljubav vašeg života, za koju ste se zavjetovali da ćete se o njoj isključivo i potpuno brinuti do smrti, postane predmetom korištenja, tada to postaje način na koji se postupa sa strancima i poznanicima.

Kontracepcija čini predmete od svih uključenih. Nadalje, rađa mentalitet da su djeca smetnja kad su začeta. Izbjegavanje žrtvovanja u spolnom životu dovodi do izbjegavanja žrtvovanja u roditeljskom životu odraslih.

Ali postoji i drugi način.

Što ako bismo mogli živjeti živote kojima vlada zakon samodarivanja? Gdje je ljubav prigrljena zbog svoje prave prirode i svrhe. Gdje se život dočekuje raširenih ruku i požrtvovne ljubavi. Argumenti protiv kontracepcije pokazuju da, ako želimo takvu budućnost, moramo odustati od ideje da moramo kontrolirati kada će se pojaviti novi život. Na taj način unijet ćete proljetnu plimu obnove u bračne živote i rezultirati svijetom spremnijim na potpunu žrtvu i punu ljubav.

Izvor