Naslovnica Politika Zastava iz nekog drugog doba

Zastava iz nekog drugog doba

2423
0

Europska unija je, barem što se tiče njene političke elite, razvila snažan sekularni identitet. Europske vlasti nastoje provoditi pravila koja su anatema za Crkvu, a europski sudovi pokušavaju nametnuti strogi sekularizam u javnom životu. Opća ironija je da pri proglašavanju svojih odluka, europski dužnosnici obično stoje pod zastavom koja predstavlja borbenu katoličku pobožnost, gotovo križarskog karaktera (Vojska Bezgrešne, op.). Od ogromnog sraza između ovih simbola i izjava političara  jednostavno ti se zavrti u glavi.

europeEuropska zastava je vizualno atraktivna, s dvanaest zlatnih zvijezda na azurnoj pozadini. Službeno usvojen kao simbol Europske unije 1985. godine, dizajn datira iz 1955., i u velikoj mjeri je korišten proteklih godina. Ukoliko se i povede razgovor o podrijetlu zastave, birokrati EU strogo odbacuju mit da simbol na bilo koji način ima religiozni karakter, ili da ima neke veze s Djevicom Marijom. Ma kakve pobožne gluposti?!

Problem je što je ovo tumačenje sasvim ispravno, a može se lako i dokazati. Priča nas također vraća u vrijeme kada je europski ideal bio sasvim sigurno katolički san.

Ranih ˈ50-ih godina prošlog stoljeća, Europljani su u očaju tražili riješenje kako uspostaviti mir i prosperitet na svom kontinentu, a razumni promatrači upozorili su na prijetnju nadolazećeg novog mračnog doba. Komunističke diktature prevladale su iza Željezne zavjese, a neovisnost Zapadne Europe se često činila slabom. Najbolja i najuspješnija politička alternativa je bila djelo kršćansko-demokratskih političara koji su zamislili ujedinjenu Europu, demokratsku i antikomunističku, a temeljila se na katoličkim socijalnim principima. Danas je to gotovo zaboravljena predodžba u kojoj su pak korijeni moderne Europe. Utemeljitelji Europske Unije Adenauer, De Gasperi, Schuman, odrastali su u ovoj tradiciji. Iz nje su živjeli i crpili su snagu svog političkog djelovanja. „Kršćanska Europa“ bila je dakle predodžba koja je prožimala politički, društveno i kulturno živote ovih ljudi.

Europski pokret koji je zapravo nastao u 1950-ima, a prethodio je današnjoj EU– neminovno je u svojoj srži imao jaku katoličku i kršćansku ideologiju. Točnije, njegove katoličke vođe su bile inspirirane obnovom pobožnosti koja je 1950.- ih godina uslijedila nakon proklamacije dogme o Marijinom uznesenju na nebo. Slučajno ili ne, ključni diplomatski sporazum koji služi kao povelja moderne Europske unije je Rimski ugovor iz 1957.-e .

A ta priča nudi pozadinu za zastavu EU. Kada je Vijeće Europe smišljalo novu zastavu, izabralo je jedan simbol koji je u kontekstu vremena iskreno podsjetio na sliku Djevice Marije, prema tumačenju dvanaestog poglavlja Otkrivenja: ” I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.” Štoviše, stoljećima se u zapadnoj umjetnosti Djevica najčešće prikazivala u plavoj odjeći. Zastava EU izgleda kao da predstavlja tradicionalnu sliku Djevice, samo što je središnja figura izostavljena, što je bila prirodna gesta zbog europskih protestanata, židova i muslimana.

Je li to samo katolička mit?

Osoba koja najbolje može odgovoriti na ovo pitanje je sam dizajner zastave, Arsène Heitz, koji izričito navodi odlomak knjige Otkrivenja kao njegov izvor inspiracije. Štoviše, godine 1956., Vijeće Europa je doniralo vitraž za katedralu u Strasbourgu, gradu izabranom za europsku centralu, a na prozoru je prikazana Djevica s djetetom koja zaštitnički širi ruke nad gradom, a iznad glave ima dvanaest zvijezda, na tamnoplavoj pozadini.

Datum kada je Vijeće formalno usvojilo zastavu je također intrigantan. Bilo je to 8. prosinca 1955., na blagdan Marijina Bezgrešnog začeća.

Za generaciju katolika čija je svijest formirana u strahotama Prvog svjetskog rata, i vremenu nakon Gospinih ukazanja u Fatimi, kako su i mogli isplanirati ujedinjenu Europu osim u marijanskim i apokaliptičnim terminima?

Dakle zastava EU je doista Marijanski amblem s uklonjenom ili potisnutom središnjom figurom. U retrospektivi, mora se napomenuti kako je žalosno prikladno to uklanjanje, jer je EU postala politički projekt kojim se čini sve kako bi se uklonili svi tragovi vjere.

(Izvor: Phillip Jenkins za Aleteia)

Adenauer

Slika: Savezni kancelar Adenauer tijekom Sv. Mise u jutro parlamentarnih izbora 1953. u svojoj župnoj crkvi u Rhöndorfu.