Naslovnica Svijet Zašto njemački biskupi pokušavaju izvesti svoj model neuspjeha?

Zašto njemački biskupi pokušavaju izvesti svoj model neuspjeha?

886
0

Nakon što su se vatikanski dužnosnici sastali s izaslanstvom njemačke crkvene hijerarhije kako bi razgovarali o prijedlogu njemačkih biskupa o dopuštanju među-pričešćivanja sa protestantskim vjernicima, John Allen, dugogodišnji pratitelj zbivanje u Crkvi za portal Crux pruža uvid u stvarnost:

Oni koji poznaju stvarnost Katoličke Crkve u Njemačkoj obično kažu da situacija izgleda ovako: Većina katolika i protestanata u mješovitim brakovima ionako redovito ne ide u crkvu, tako da pitanje među-pričešćivanja zapravo i ne postoji. Svi oni koji idu u crkvu, a protestantski partner želi primiti pričest, već odavno su naišli na razumijevanje nekog župnika i tako ‘tiho’ primaju sakrament. Promatrači kažu da je broj vjernika koji žele primiti Svetu pričest, ali koji su iz jednog ili drugog razloga spriječeni, zanemariv.

Drugim riječima, ovo u stvari i nije veliki problem. Pa zašto je onda postao takav veliki problem? I kada malo razmislite, zar se ne bi moglo reći nešto slično o Amoris Laetitia i pitanju pričesti za razvedene i ponovno vjenčane katolike? Koliko ljudi iz te kategorije zapravo ima zabranu primanja pričesti u praksi? Zar većina takvih ionako ne dolazi na misu ili su davno pronašli svećenika koji će ‘zadovoljiti’ njihove potrebe?

John Allen zatim zaključuje da politika njemačkih biskupa ionako ne bi mnogo promijenila stanje samih vjernika u Njemačkoj. Ali ona bi uzrokovala ogromne promjene u drugim zemljama. Ipak, njemački biskupi (trebali bi reći većina njemačkih biskupa, a ne svi), su izgleda odlučni u realiziranju svog prijedloga. Zašto?

Zar njemačka hijerarhija, nezadovoljna time što je potjerala stotine tisuća katolika iz Crkve u svojoj zemlji, stvarno sada želi izvesti svoj model neuspjelog vodstva u cijeli svijet?

Izvor