Naslovnica Crkva Zašto papa Franjo favorizira kardinala Cupicha?

Zašto papa Franjo favorizira kardinala Cupicha?

1420
0

Papa Franjo imenovao je čikaškog kardinala Blase Cupicha u četveročlani organizacijski odbor za sastanak koji će se održati sljedeće godine u veljači; sastanak na kojem bi predsjednici više od 100 nacionalnih biskupskih konferencija trebali raspravljati o tome kako zaštititi “maloljetnike i ranjive odrasle” od zlostavljanja.

Imenovanje je izazvalo zabrinutost jer je kardinal Cupich odbacio svjedočenje nadbiskupa Vigana o zataškavanju zlostavljanja usporedivši ga s pukom “zečjom rupom” u koju se ‘ne bi trebalo spuštati’ jer samo ometa Crkvu, smatrajući da homoseksualnost ima malo udjela u slučaju zlostavljanja maloljetnika (unatoč statističkim pokazateljima koji pokazuju suprotno) te je branio iznenadnu odluku Vatikana da američki biskupi odgode glasovanje o mjerama za sprečavanje zlostavljanja.

Bilo bi lijepo misliti kako će u veljači predsjednici biskupskih konferencija iz cijelog svijeta prepoznati činjenicu da se moraju baviti skandalom golemih razmjera, skandalom koji prijeti evanđeoskom poslanju Crkve. No, sam kardinal Cupich rekao je u televizijskom intervju da problem ne treba preuveličavati. “Papa ima veću agendu”, rekao je, i kao prvi primjer “većih” pitanja spomenuo je “brigu o okolišu”!

Uobičajeno je da kod planiranja konferencije, birate organizatore koji se posebno zanimaju za određeni predmet. Kardinal Cupich se jasno izjasnio kako za njega skandal seksualnog zlostavljanja u Crkvi nije najvažniji problem. Ipak, Papa je baš njega izabrao da pomogne organizirati ovu konferenciju. Zašto?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, pogledajmo drugi razlog zbog kojeg je izbor kardinala Cupicha čudan.

Skandal koji je ovog ljeta izbio i potaknuo Papu da zakaže sastanak za veljaču uključivao je tri pitanja: seksualno zlostavljanje od strane klerika, razotkrivanje i prisilnu ostavku bivšeg kardinala McCarricka te svjedočanstvo nadbiskupa Vigana da su vatikanski dužnosnici, uključujući i samog papu Franju, prethodno bili svjesni McCarrickove perfidnosti. Samo jedno od tih pitanja – seksualno zlostavljanje od strane svećenika – nalazi se na dnevnom redu sastanka u veljači.

Predmet sastanka je “zaštita maloljetnika”. I to je to. Nema spomena – barem ne u Vatikanskoj najavi događaja – o homoseksualnom djelovanju među svećenicima, homoseksualnom utjecaju u hijerarhiji, o tome kako je McCarrick napredovao u crkvenoj hijerarhiji niti o svjedočenju Vigana.

Neki biskupi žele da Vatikan proširi istragu i na te druge teme. Da budemo točniji, više od 80 američkih biskupa zatražilo je formalnu vatikansku istragu koja bi mogla razjasniti pitanja koje je postavilo svjedočanstvo nadbiskupa Vigana. Kardinal Cupich nije jedan od tih prelata. Naprotiv, on je odbio Viganovo svjedočenje. Stoga je za pretpostaviti kako će se, kao organizator konferencije u veljači,  usredotočiti na “zaštitu maloljetniku”. I to je, pretpostavljam, razlog njegovog imenovanja u organizacijski odbor.

Ali ni to nije sve. U svom svjedočenju nadbiskup Vigano je rekao kako je kardinal Cupich jedan od američkih prelata čiji se uspon u crkvenoj hijerarhije može pripisati utjecaju samog McCarricka. Ova optužba doduše nije dokazana, ali nije ni osporena. Bilo kakva ozbiljna vatikanska istraga morala bi procijeniti istinu o optužbama nadbiskupa Vigana. Ali sada, kardinal koji bi trebao biti pod mikroskopom, sjedi u organizacijskom odboru – u idealnom položaju da blokira neugodna pitanja o vlastitoj mogućoj uključenosti u skandal.

Ipak, veliki broj ključnih promatrača pita se koliko će učinkovit biti sastanak u veljači. U nedavnim komentarima o nadolazećem sastanku, američki kardinal Raymond Burke izjavio je: “Činjenica je da Crkva već stoljećima ima disciplinske mjere za crkvene zločine, za suočavanje s takvim vrstama zločina, takvim teškim grijesima. Nema potrebe za razvojem novih postupaka. Svi postupci već postoje u crkvenoj disciplini, i postojali su tijekom svih ovih stoljeća.”

“Potrebno je ponovno proučiti crkvenu disciplina u odnosu na crkvene zločine i omogućiti njihovu pravednu kaznu koja se mora primijeniti”, rekao je kardinal Burke. “Sada dolaze s različitim teorijama; da je klerikalizam kriv što svećenici zlostavljaju djecu… Tko govori o činjenici da su to teški grijesi? Radi se o bludnosti i ne smije postajati u svetom služenju, to se mora ukloniti. A pogotovo mora biti jasno istaknuto da se kod većine ovih grješnih čina radi o homoseksualnim činima.”

Kapucinski fratar otac Thomas Weinandy, bivši doktrinarni šef Američke katoličke biskupske konferencije (USCCB), koji je prošle godine napisao otvoreno pismo papi Franji, izjavio je kako nije siguran u ishod sastanka u veljači jer “ako se biskupi usredotoče na klerikalizam, znate da to neće značiti mnogo. Ako zaista uzmu glavni problem u Crkvi – a to je skrivena homoseksualnost među svećenicima i biskupima, onda znate da su ozbiljni. Ali ako se skrivaju iza klerikalizma, znate da nisu ozbiljni. Ako su spremni suočiti se s temom homoseksualno aktivnih svećenika i biskupa, znate da su ozbiljni.”

Izvor

Zašto papa Franjo favorizira kardinala Cupicha?

Odgovor možda pronađete gledajući (slušajući) ovaj zanimljivi podcast koji vodi Taylor Marshall, a u ovoj epizodi razmatra karijeru kardinala Cupicha– od njegovog imenovanja biskupom Rapid Cityja u Južnoj Dakoti od strane pape Ivana Pavla II. 1998. godine, pa biskupovanja u Spokaneu u saveznoj državi Washington, pod pontifikatom pape Benedikta XVI. godine 2010., te imenovanja kardinalom – nadbiskupom Chicaga pod papom Franjom. Proučava njegove izjave o latinskoj misi, istospolnim zajednicama, liturgiji, Baracku Obami, zlostavljanju sjemeništaraca i politici pape Franje – te njegovu važnu ulogu kao “kingmaker-a” u američkoj biskupskoj konferenciji nakon pada kardinala Donalda Wuerla i kardinala Joea Tobina sve do njegovog važnog imenovanja o organizacijski odbor za sastanak u Rimu u veljači 2019. o krizi svećeničkog zlostavljanja.