Naslovnica Društvo Zašto se onda čudimo?

Zašto se onda čudimo?

3222
0

U samo petnaest minuta surfanja po Internetu naišao sam na ove tri vijesti.

Prva

Dr. J. Patrick Hornbeck, voditelj katedre za teologiju na Fordham University, katoličkom sveučilištu pod upravljanjem Družbe Isusove, javno je objavio vjenčanje sa svojim dugogodišnjim homoseksualnim partnerom.

Zašto se onda čudimo što je Justice Kennedy, deklarirani katolik i vrhovni sudac u Americi, ne samo dao svoj odlučujući glas za legalizaciju istospolnog braka nego i obrazložio presudu.

Kako je moguće da djeca koja pohađaju katoličke škole, uključujući najbolja sveučilišta u SAD-u, smatraju homoseksualnost normalnom i podržavaju istospolni brak? Ta ista djeca postaju svećenici, teolozi, vjeroučitelji, odvjetnici, političari, sudci, novinari, itd.

Virus se samo širi. Eto, na San Francisco University, također Isusovačkom sveučilištu, odlučili su čak i javno proslaviti odluku Vrhovnog Suda (vidi ovdje). Bojim se da je bitka u Americi davno izgubljena.

Druga

Šest bogoslova, u generaciji koja ima samo deset kandidata, izbačeni su iz sjemeništa Maynooth u Irskoj jer su njihovi nadležni smatrali da su previše ‘konzervativni’.

Dobra vijest je da su na intervenciju biskupa bogoslovi vraćeni na studij, ali kako se to moglo dogoditi?

Kako? 2010 g. papa Benedikt XVI. naredio je apostolsku vizitaciju koja je zaključila da sustav irskih sjemeništa ima “određenu sklonost, ne dominantnu ali ipak prilično raširenu među svećenicima, redovnicima i laicima, prihvaćanja teološkog mišljenja koje je u suprotnosti s učenjem Crkve.

Zašto se onda čudimo rezultatima Irskog referenduma o istospolnom braku u dominantno katoličkoj zemlji?

Treća

radio vatikan-homo

Ova vijest nam dolazi direktno iz Vatikana, odnosno iz redakcije Radio Vatikana.

Zašto se onda čudimo što njemački vjernici podupiru stajališta njihovih prelata, kada im ‘službeni’ medijski izvjestitelj iz Rima serviraju ovakve naslove?