Naslovnica Crkva Zatvara se samostan u kojem je rođen Tomizam

Zatvara se samostan u kojem je rođen Tomizam

1836
0

Dok red svetog Dominika slavi 800. obljetnicu svog osnutka, dotle se dominikanski samostani, prvenstveno zbog manjka svećenika i braće, polako zatvaraju diljem Europe, i to oni najstariji i najslavniji koje Dominikanci posjeduju. U znaku ‘racionalizacije poslovanja’ slavni samostani kao što su oni u Grazu, Firenci pa čak i najstariji u njemačkom govornom području, onaj u Friesachu u Koruškoj, neće više služiti svojoj prvobitnoj svrsi.

Ali možda najtužnija, da ne kažem šokantna odluka je da se redovnički život gasi čak i u Sv. Dominiku (San Domenico Maggiori) u Napulju, poznatom kao duhovnom centru skolastike još iz 1302.-e godine. U njemu je s 19 godina sveti Toma Akvinski obukao dominikanski habit, 1272. osnovao studije koji će postati osnova za sve buduće teološke fakultete a tamo je i napisao velik dio svoje Summa contra Gentiles i treći dio Summa Theologiae.
A eto sada, nakon skoro 800 godina, Dominikanski red ne vidi perspektivu za jedan samostan s takvom slavnom poviješću, na čijoj su unutrašnjosti radili Ticijan i Caravaggio a u kojem su, samo prije 23 godine, osnovali Filozofski institut koja je nosio ime svetog Tome.

Prema talijanskom listu Corrispondenza Romana– „ kako bi opravdali ono što je neopravdano, birokratsko razmišljanje je također ušlo u duhovni svijet“. U intervjuima koje su dominikanci davali za list u Firenci, mnogo se govorilo o “reorganizaciji “, “racionalizaciji”, “premještanju resursa”, kao da su preuzeli neki novi poslovni mentalitet.

Dominikanci nisu jedini red koji su potegnuli za promjenama nakon Drugog vatikanskog koncila ali vodeći predstavnici Nouvelle teologije došli su upravo iz Reda propovjednika. Pad zvanja, prazna sjemeništa i sada zatvaranje samostana pokazuje koliko je smrtonosan bio taj “duh koncila”. Put iz krize, čini se, leži u povratku na karizmu utemeljitelja. Umjesto toga red je odgovorio na “strukturalan” način s ukidanjem klaustra i zatvaranjem samostana. Analiza uzroka, odnosno kako je moglo doći do takvog katastrofalnog stanje u roku od 50 godina, nije ostvarena.

(izvor: The Eponymous Flower)