Naslovnica Crkva Završni dokument Sinode usvojen u cijelosti, ali zabrinutost ostaje

Završni dokument Sinode usvojen u cijelosti, ali zabrinutost ostaje

695
0

U subotu navečer objavljen je konačni dokument Sinode za mlade, i premda su svi paragrafi u dokumentu dobili potrebne dvije trećine glasova, različite stavke ipak izazivaju zabrinutost, a mogu se sažeti u sljedećih pet stavki:

1. Instrumentum Laboris:
Prema paragrafu br. 4, dokument se čita “u kontinuitetu” s Instrumentum laboris (radni dokument) za Sinodu. Ovo izaziva zabrinutost jer je radni dokument bio naveliko kritiziran prije i za vrijeme Sinode iz brojnih razloga, a glavni problem je što je previše pisan sa sociološkog stajališta. Također je sadržavao akronim “LGBT” koji koristi homoseksualni lobi, ali taj pojam ipak nije postao dio završnog dokumenta.

2. Sinodalnost:
Unatoč protivljenju nekih biskupa posljednjih dana zasjedanja sinode, svi stavci o sinodalnosti doneseni su dvotrećinskom većinom – ali su također privukli najviše glasova protiv. Mnogi biskupi nisu bili zadovoljni jer se o ovoj temi nije raspravljalo na samoj sinodi, umetnuta je u dokument na samom kraju, nije bila u radnom dokumentu, a po njihovu mišljenju zaslužuje vlastitu sinodu zbog svoje važnosti.

3. Homoseksualnost:
Unutar odlomka o sinodalnosti, paragraf 150 – najnepopularniji sa 65 glasova protiv –kritizira se zbog neodređenog jezika koji se može tumačiti na različite načine. Premda su iz nacrta uklonjeni problematičniji elementi (npr. tri reference na seksualnu orijentaciju – pojam koji se nikada ranije nije koristio u crkvenim dokumentima – zamijenjene su samo jednim, u navodnicima), još uvijek govori o seksualnosti koja zahtijeva “dublju antropološku, teološku i pastoralnu obradu” na višestruki, ali “prikladan način”. Skupina biskupa s njemačkog govornog područja pokušavala je uvesti slične pojmove koji će zamijeniti akronim “LGBT”, koji koristi homoseksualni lobi, ali s istim ciljem na umu: omekšavanje crkvenog učenja o homoseksualnosti.

4. Žene u Crkvi:
Uloga žene u Crkvi, iako važna, spomenuta je puno više nego se očekivalo, čak i u usporedbi s nacrtom dokumenta, i sadrže ih paragrafi br. 55, 148 i 163. Smisao ovih paragrafa, rekao je glasnogovornik sinode Paolo Ruffini, jest dati “veće priznanje ulozi žena na svim crkvenim razinama, uključujući i procese donošenja odluka”. Kritičari misle da je to “prekomjeran naglasak” na problem koji dokument naziva “neizbježnom promjenom”, odnosno samo sredstvo za utiranje puta prema prihvaćanju ženskog đakonata.

5. Seksualno zlostavljanje:
Odlomci o seksualnom zlostavljanju bili su uglavnom nezadovoljavajući za one sinodske oce iz zemalja koje su najteže pogođene kriznom situacijom. Drugi biskupi, međutim, smatraju da je i previše toga u dokumentu, te da bi najbolje bilo ostaviti ovo pitanje za poseban sastanak s papom u veljači.

Izvor