Naslovnica Svijet Zbog kritike njemačkog sinodalnog puta, kardinalu Kochu prijete nasiljem

Zbog kritike njemačkog sinodalnog puta, kardinalu Kochu prijete nasiljem

608
0

Njemački kardinal Kurt Koch postao je središnja točka zastrašujućeg novog poglavlja njemačkog sinodalnog puta.

Prošlog je tjedna kardinal kritizirao njemački sinodalni put, užasnutost što neki njemački katolici ponovno tjeraju Crkvu da se pokori političkom duhu vremena, kao što su činili u vrijeme nacizma.

Mnogi kritičari Sinode razumjeli su što je Koch mislio, ali radikalni sinodalci bili su ogorčeni i izrazili su svoj bijes kroz prijetnje nasiljem protiv Kocha u zlokobnim e-mailovima.

Koch je prošli tjedan navodno rekao:

 “uz izvore objave Svetoga pisma i predaje, prihvaćaju se i novi izvori; i plaši me da se to događa – ponovno – u Njemačkoj. Jer taj se fenomen dogodio već za vrijeme nacionalsocijalističke diktature, kada su tzv. Njemački kršćani vidjeli Božju novu objavu u krvi i tlu te u usponu Hitlera.”

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Georg Bätzing, kritizirao je Kocha i zatražio ispriku kao i vladin antisemitistički car, Felix Klein.

Klein je izjavio:

“Iritantno je da se usporedba s najmračnijim poglavljem njemačke povijesti mora koristiti za zauzimanje stava o unutarcrkvenom sukobu”.

Možda bi Klein bio jednako zgrožen kad bi znao da se liberali u Crkvi redovito pozivaju na nacizam kao kritiku tradicionalista. Ili možda ne bi.

Koch se ovog tjedna trebao pojaviti u javnosti, ali je svoj govor morao otkazati nakon prijetnji nasiljem putem e-mailova. Koch je trebao održati govor na temu ‘Zašto se danas isplati biti kršćanin’ i slaviti misu, ali se morao povući zbog ozbiljne prirode prijetnji upućenih njemu.

Nadajmo se da će oni koji su uključeni u Njemački sinodalni put javno izjaviti da nasilje nije prihvatljivo, osobito protiv crkvenih vođa.

Izvor