Naslovnica Crkva ŽELE IZBACITI SVETU STOLICU IZ UJEDINJENIH NARODA

ŽELE IZBACITI SVETU STOLICU IZ UJEDINJENIH NARODA

1217
0

Svako malo pojavi se neki veleposlanik ili nevladina organizacija koja traži suspenziju članstva Svete Stolice u Ujedinjenim Narodima. Među najglasnijim pobornicima ovakve inicijative je UN Population Fund, agencija samog UN-a, koja se ’proslavila’ zagovarajući ‘pravo na abortus’ širom svijeta. Kako lobisti prava na abortus koriste UN kao svoju međunarodnu bazu, činjenica da Katolička Crkva ima glas u ovom društvu predstavlja im trn u oku, jer je ona često jedini ozbiljan protivnik svim inicijativama koje predlažu.

Počevši od Konferencije u Kairu 1994-e, kada je pod vodstvom bl. Ivana Pavla II Crkva uspjela blokirati međunarodno pravo na abortus, Vatikan radi na savezu s brojim državama i različitim ‘pro life’ grupama kako bi unutar samog UN-a spriječili donošenje rezolucije koju promovira dotični UN Population Fund i druge grupe, poput one nove tkz. LGBT Core Group, kojoj se priključila i naša ministrica Vanjskih poslova Vesna Pusić kao član inicijativnog odbora, naravno bez naše dozvole. Katolička Crkva im smeta, a Sveta Stolica sa svojim statusom države članice u UN čine stvar još gorom.

Argumenti protiv članstva Svete Stolice u UN-a su doista bijedni, počevši od toga da je Crkva predstavnik jedne religije a da ni jedna druga religija nema takav status u UN-a. To je istina, ali također je istina da u članstvu UN-a ima mnogo teokratski ustrojenih država, poput Irana na primjer, a da ne govorim o diktaturama koje pripadaju raznim ideologijama, kao npr. Sj. Korea.
Ostali argumenti- da Sveta Stolica nema jasno definiran teritorij, da nema stanovništva niti jednu priznatu Vladu jednostavno ne stoje. Osim možda Kine, Sveta Stolica se aktivno bavi diplomacijom dulje nego ijedna članica ovog međunarodnog diplomatskog društva.
Dobra vijest je da trenutno ne postoji skoro nikakva šansa da zemlje članice UN-a glasaju za izbacivanje Svete Stolice iz UN-a ali lobiranja sasvim sigurno neće prestati, jer borba za razno razna ‘ljudska prava’- poput istospolnog braka, abortusa, eutanazije itd. uvijek nađe političare, poput naše prve potpredsjednice, koji će se oštro protiviti moralnim vrednotama za koje se zalaže Katolička Crkva.

Ako imate dovoljno jak želudac, možete pogledati propagandni video na ovu temu koji su priredili, zamislite, ‘Catholics for Choice‘ koji već godinama lobiraju unutar UN-a a primaju i izdašne donacije za svoj rad:

The Holy See at the United Nations: Church or State?  from Catholics for Choice on Vimeo.

(članak dijelom preuzet iz Kicking the Church out of the UN; Crisis Magazine)