Naslovnica Crkva Zrakoplovno vjenčanje i nova glavobolja za župnike?

Zrakoplovno vjenčanje i nova glavobolja za župnike?

1169
0

Jedna od pozitivnih stvari koja je proizašla nakon dvije Sinode biskupa o obitelji, i koju je papa Franjo naglasio u postsinodalnoj pobudnici Amoris Laetitia, jest da Crkva mora poraditi na pripremi mladenaca za ulazak u sakramentalni brak. Oko ovog pitanje su se svi složili, pa se od tada diljem svijeta radi na što opsežnijem pripremnom programu za sakramenat ženidbe.

U međuvremenu se sam papa odlučio na jedno ad hoc vjenčanje u zrakoplovu, i to para koji je više od sedam godina u građanskom braku i ima dvoje djece, no ovu vijest ste sigurno već svi čuli. Papa kao papa može sa svojim autoritetom činiti mnogo toga, pa se i ova ženidba smatra valjanom. Pitanje je samo koliko je dodatne zbunjenosti ovaj čin unio među vjernike i kako će se svećenici ‘na terenu’ nositi s ovakvim anomalijama.

Nekoliko kanona koji se odnose na vjenčanje ovdje su očito zanemareni, uključujući: zahtjev za ozbiljnom pastoralnom pripremom prije same ženidbe (1063.), potvrdu svete krizme prije ženidbe (1065), poticanje primanja sakramenta pokore i presvete euharistije prije vjenčanja (1065.), potvrdu da nema prepreka za valjanost sklapanje braka (c. 1066), dokaze sa su slobodni stupiti u brak (1068.), očekivanje da se katoličko vjenčanje slavi u župnoj crkvi ili drugoj crkvi ili kapeli (1115., 1118.), te da se koriste propisane crkvene liturgijske knjige za slavljenje sakramentalnog obreda (c. 1119).

Valja spomenuti da su ovo preporuke, kojih se ne mora striktno pridržavati, ali zasigurno nose svoju težinu. Zato je glasnogovornik Svete Stolice mogao izjaviti da je ova ‘ženidba u potpunosti valjana i doktrinarno ispravna‘.

Dok ova priča odzvanja širom svijeta, đakoni, svećenici i biskupi koji se pokušavaju držati crkvenih normi koje njeguju gore navedene vrijednosti – poput pripreme za vjenčanje, crkvenog konteksta katoličkog vjenčanja i korištenja utvrđenih i pouzdanih tekstova za izražavanje suglasnosti – sada će se, bez sumnje naći u neugodnoj situaciji, jer, ako papa Franjo ne inzistira na takvim ‘legalističkim glupostima’ i brine samo o tome da li se dvoje ljudi vole, zašto onda ne bi svi tako postupali?

Na žalost, služba savjesnih svećenika se s ovim papinim činom samo otežala.

Izvor